Eveniment

O decizie care trimite o undă de şoc pe piaţa salariilor din toată Europa: Germania a probat creşterea salariului la 12 euro pe oră, ceea ce duce salariul minim brut la 2.112 euro pe lună

O decizie care trimite o undă de şoc pe piaţa...

Autor: Ştefan Stan

05.06.2022, 19:31 11885

Parlamentul german a aprobat vineri majorarea salariului minim pe oră la 12 euro (12,84 dolari), îndeplinind astfel o promisiune electorală cheie făcută de cancelarul Olaf Scholz în campania electorală de anul trecut.

Creşterea de aproape 15% va intra în vigoare la 1 octombrie. Guvernul afirmă că aproximativ 6,2 milioane de persoane din Germania lucrează în prezent pentru mai puţin de 12 euro pe oră.

Germania a venit relativ târziu în ceea ce priveşte instituirea unui salariu minim naţional. Acesta a fost introdus în 2015, la insistenţele social-democraţilor de centru-stânga ai lui Scholz, care la acea vreme erau parteneri minori în guvernul cancelarului conservator Angela Merkel.

Salariul minim a fost stabilit iniţial la 8,50 euro pe oră. O comisie care supervizează astfel de creşteri salariale şi care include reprezentanţi ai sindicatelor şi ai angajatorilor a aprobat ulterior o majorare la 9,82 euro, cât este în prezent. Acesta va creşte la 10,45 euro la 1 iulie, înainte de a ajunge la minimul de 12 euro trei luni mai târziu. Comisia va continua să facă revizuiri.

Scholz a susţinut de mult timp o creştere la 12 euro şi a făcut din aceasta un punct cheie al campaniei sale în septembrie anul trecut, încadrând-o ca o chestiune de corectitudine şi "respect".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO