Eveniment

O firmă de electronice şi electrocasnice a prejudiciat statul cu 9 milioane de euro

O firmă de electronice şi electrocasnice a prejudiciat...

Autor: Andreea Neferu

28.01.2014, 19:36 4886

O firmă ce comercializează produse electronice şi electrocasnice, controlată de persoane de origine chineză, a prejudiciat statul român anul trecut cu 41,6 milioane de lei (circa 9 milioane de euro), potrivit unui comunicat transmis de Direcţia generală antifraudă fiscală din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

ANAF nu a precizat numele firmei care a produs prejudiciul de aproape 9 milioane de euro, arătând doar că aceasta comercializează televizoare LCD, aparate de aer condiţionat, aspiratoare etc. Potrivit unor surse din piaţă, firma care a prejudiciat statul este Vortex International, care aduce în ţară produse Vortex, realizate în China. Compania nu a răspuns până la închiderea ediţiei la solicitarea ZF de confirmare sau infirmare a acestei informaţii şi nici nu a prezentat un punct de vedere. Vortex International a încheiat anul 2012 cu afaceri de aproape 103 milioane de lei (23 de milioane de euro) şi o pierdere netă de 1,1 milioane de lei (aproape 300.000 de euro), potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Vortex International are ca acţionari firma ICBS Investments Limited înregistrată în Cipru şi firma Newfild International Trading Limited înregistrată în Insulele Marshall, în timp ce împuternicitul firmei este Liu Liang, care are cetăţenie chineză, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Potrivit inspectorilor antifraudă fiscală, acţionarii firmei care a prejudiciat statul cu aproape 9 mil. euro au organizat un lanţ format din 15 firme pentru a se sustrage de la plata im­pozitului pe profit şi a TVA. Astfel, produsele electro­nice şi electrocasnice erau introduse pe teritoriul Uniunii Eu­ro­pene, vândute ulterior unor firme bulgăreşti şi achi-ziţionate intracomunitar în România. La vânzarea pro­du­se-lor pe lanţ se omitea declararea şi virarea TVA de co­lectat şi de plată. Inspectorii antifraudă fiscală au blocat conturile firmei respective şi au sigilat depozite cu mărfuri ale acesteia în valoare 8 milioane de lei. Printre partenerii de pe piaţa locală care vând produsele comercializate de firma care a provocat prejudiciul se numără Metro, Altex, Au­chan, Dedeman, Domo, Carrefour, Selgros şi Bricostore.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO