Eveniment

O noua amanare in dosarul Rompetrol

02.11.2006, 19:01 27

Instanta Tribunalului Bucuresti a amanat ieri, pentru a doua oara, inceperea procesului in dosarul Rometrol, in care Dinu Patriciu a fot trimis in judecata, alaturi de alte 11 persoane, pentru comiterea mai multor infractiuni economice.
Urmatorul termen a fost stabilit pentru 19 decembrie, cand ar trebui sa aiba loc discutii de procedura privind derularea procesului.
Procesul fusese amanat pentru prima oara la inceputul lunii septembrie, dupa ce o parte dintre inculpati au cerut timp pentru angajarea unor aparatori, iar in cazul altora a fost constatata lipsa de procedura.
Judecarea cazului a fost amanata cu o luna, pana la 1 noiembrie, termen la care a fost obtinuta o noua amanare pentru ca unul dintre inculpati, Gabriel Miclaus, este plecat din tara, iar Sorin Pantis nu a avut aparator, solicitand un avocat din oficiu.
Plangerea lui Dinu Patriciu fata de ordonanta de scoatere de sub urmarire penala a fostului director general al Rompetrol, John Hamilton Works, se va judeca la Tribunalul Bucuresti in 21 noiembrie.
Dinu Patriciu sustine in aceasta plangere ca scoaterea de sub urmarire penala a lui Works este nelegala si netemeinica si cere ca aceasta masura sa fie desfiintata, cu consecinta trimiterii cauzei catre procurori in scopul redeschiderii urmaririi penale.
Omul de afaceri arata ca, in 1999, John Hamilton Works a semnat, in numele companiei, scrisoarea remisa, in 16 decembrie a aceluiasi an, Ministerului de Finante, prin care se preciza ca Rompetrol nu intelege sa recunoasca drepturi ale statului roman in legatura cu creanta Libia. In aceste conditii, Patriciu sustine ca, "urmand rationamentul procurorilor potrivit caruia persoanele care au fost implicate in orice mod in activitatile pe care compania le-a intreprins pentru valorificarea drepturilor sale legitime decurgand din creanta Libia se fac vinovate de savarsirea infractiunii de delapidare", si Works poate fi acuzat de delapidare. Patriciu precizeaza in aceasta plangere ca a facut o contestatie la procurorul ierarhic superior fata de dispozitia referitoare la Works, dar ca nu a primit niciun raspuns.
Procurorii au inceput urmarirea penala fata de John Hamilton Works, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani, delapidare si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.
In dosarul Rompetrol au fost trimisi in judecata Dan Costache Patriciu, Alexandru Bucsa, Petrica Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Stefan Rosca Stanescu, Sorin Pantis, Victor Eros, Paul Gabriel Miclaus, Elena Albu si Gabriela Victoria Anghelache.
Prima infractiune de care este acuzat Patriciu este cea de delapidare, la care se adauga acuzatia de asociere pentru savarsirea de infractiuni, manipularea pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare, dezvaluire de informatii privilegiate.
Capitalizarea bursiera a Rompetrol Rafinare a ajuns ieri la o valoare de 530,4 milioane de euro la un pret de 0,088 lei pe actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO