Eveniment

O piata de 100 mil. dolari asteapta noi taxe vamale

28.01.2003, 00:00 26

Mentinerea actualului nivel al taxelor vamale la zahar ar putea conduce la cresterea deficitului balantei comerciale a Romaniei cu peste 300 milioane euro, avertizeaza patronatul din industrie.
Organizatia Nationala Interprofesionala "Zaharul" din Romania si Patronatul Zaharului au solicitat, in urma cu cinci luni, Guvernului majorarea taxelor vamale la importul de zahar brut de la 30% la 45% si la importul de zahar alb de la 45% la 90% si anularea facilitatilor la scutirea de plata taxelor in cazul importului prin zone defavorizate.
In acest moment, Romania importa zahar in valoare de 80 de milioane de dolari pe an, ceea ce reprezinta circa 80% din piata totala, estimata la 100 mil. $, a declarat Mihai Lungu, fost secretar de stat al Ministerului Agriculturii, actualmente in conducerea organizatiei "Zaharul".
El spune insa ca pastrarea actualelor taxe vamale va determina reducerea puternica a suprafetelor cultivate cu sfecla de zahar, inchiderea mai multor fabrici si mai ales explozia preturilor. "Daca in acest moment, Romania importa zahar brut din Brazilia la un pret mai redus, dupa integrarea in Uniunea Europeana, vom importa circa 90-95% din nevoile de consum din UE la un pret de 680 euro/tona, pentru ca Uniunea are un regim protectionist drastic. Ca urmare, deficitul valutar va creste cu 300 milioane euro", estimeaza Lungu.
Fata de perioada dinainte de 1989, cand in Romania se produceau doua milioane de tone de zahar, din care trei sferturi erau exportate, in anul 2002 productia autohtona s-a ridicat la numai 70.000 de tone. "In 1989, 500.000 de tone de zahar erau produse din sfecla, restul fiind importat, rafinat si exportat ulterior in tarile CAER", a mai spus Lungu.
El afirma ca, in cazul in care taxele vamale vor fi majorate, productia de zahar din sfecla va creste de la 67.000 de tone (in 2002) la 120 de tone in acest an si 220.000 tone in 2004. Potrivit estimarilor, la momentul integrarii, Romania va produce 330.350.000 de tone de zahar, adica 60-65% din consumul intern.
Lungu apreciaza ca intarzierea adoptarii acestei masuri, care a primit si avizul premierului Adrian Nastase, este provocata de Ministerul Integrarii Europene, care sustine ca Uniunea Europeana nu ar permite majorarea taxelor. "Este adevarat ca am incheiat un acord cu UE in 1993 sa nu crestem taxele vamale, dar atunci nivelul era de 183%, iar noi vrem acum sa creasca de la 45% la 90%", a precizat reprezentantul patronatului din industria zaharului.
Ioana Gligor de la Biroul de presa al Ministerului Integrarii Europene a declarat Ziarului Financiar ca astazi la ora 15:00 va avea loc o intrunire intre patronatul din industria zaharului, reprezentantii Ministerului Integrarii si cei ai Ministerului Agriculturii.
In prezent, in Romania sunt 13 fabrici de zahar, dintre care cele mai mari sunt situate la Ludus, Oradea, Bod si Buzau. Industria este integral privatizata, printre investitori numarandu-se mai multe grupuri straine, precum Agrana (care detine trei fabrici) sau firma germana Pfeifer und Langen. Potrivit lui Lungu, chiar si investitorii straini sustin programul de majorare a taxelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO