Eveniment

Oamenii de afaceri cer un studiu de impact înainte de introducerea IVG - impozitarea gospodăriilor

Oamenii de afaceri cer un studiu de impact înainte de...

Autor: Adelina Mihai

18.05.2017, 00:00 98

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) solicită autorităţilor realizarea unui studiu de impact în cadrul căruia să fie analizate mai multe aspecte. Printre acestea se numără „dimensiunea potenţială a resurselor necesare pentru a compensa pierderea bugetară determinată de eliminarea reţinerii la sursă a impozitului pe venit, precum şi sursele de finanţare a acestei lipse bruşte şi semnificative de încasări la buget. Un calcul sumar conduce spre suma de 25 mld. lei, adică un impact bugetar de aproximativ 4% din PIB”.

Un alt aspect care trebuie cuprins în analiză este legat de termenul de imple­mentare a noului sistem de impozitare (ianuarie 2018), considerat de AOAR ca nerealist şi imposibil de realizat în practică.

„Alte elemente sunt creşterea semnificativă a numărului de contribuabili care vor depune docu­men­taţia în mod individual, prin eli­minarea reţinerii la sursă de către angajatori a impozitului pe venit, care va genera dificultăţi administrative pentru infrastructura actuală a ANAF şi, implicit, pentru contribuabili şi cos­turile administrative şi cele tehnice ale implementării acestui sistem, care nu au fost încă estimate”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO