Eveniment

Oamenii de Afaceri considera ca relaxarea fiscala propusa de Finante este insuficienta

29.06.2004, 00:00 20

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) solicita diminuari suplimentare ale impozitelor pentru ca Romania sa poata fi competitiva cu celelalte tari din regiune din punct de vedere al mediului de afaceri, considerand insuficienta reducerea fiscalitatii anuntata de guvern.
"Este o reducere substantiala a impozitului pe profit de la 25% la 19%, dar suferim de un mare pacat comparandu-ne numai cu noi insine, fara sa avem in vedere si contextul din jurul nostru. Nu trebuie sa vedem raul care a fost la noi, ci si situatia din Europa Centrala", a declarat ieri Florin Pogonaru, presedintele AOAR.
La randul sau, omul de afaceri George Copos a apreciat ca impozitul pe profit ar trebui coborat la 17-18% pentru a se apropia de nivelul tarilor din regiune si a reduce economia gri.
El a aratat ca impozitul pe profit este de 19,5% in Bulgaria, urmand sa fie diminuat la 15% anul viitor, in vreme ce in Ungaria impozitul pe profit este de 16%.
"Credem ca este foarte important ca impozitul pe profit sa se cifreze la 17-18%, chiar in conditiile in care va creste impozitul pe dividende, intrucat sunt circa doua milioane de oameni care lucreaza la negru, iar economia subterana depaseste nivelul de 30% din PIB", a spus Copos.
Oamenii de afaceri solicita o diminuare suplimentara si in cazul impozitarii fortei de munca, care determina o mare parte din angajatori sa nu declare nivelul real al salariilor platite angajatilor.
"Este o disproportie intre taxarea muncii si a capitalului. Contributiile pentru asigurari sociale trebuie sa scada in perioada urmatoare cu putin patru puncte procentuale si nu cu doua, cum anunta guvernul. Este o minciuna sociala cand, dupa statistici 70% dintre salariati au salariul minim pe economie, iar daca organizezi un targ de job-uri nici macar o femeie de serviciu nu ar accepta salariul minim", a mai spus Pogonaru.
El a adaugat ca reducerea taxarii fortei de munca va stimula cresterea economica, avand in vedere ca, potrivit unor studii ale Institutului de Cercetari Economice al Academiei Romaniei, reducerea CAS cu un punct determina o crestere cu 0,15% a PIB.
AOAR mai cere si scutirea de impozit pentru profitul reinvestit. Secretarul General al AOAR, Cristian Parvan, a afirmat ca sistemul de amortizare accelerata propus de Guvern ca alternativa la facilitatea privind profitul reinvestit nu a fost inteles de oamenii de afaceri care au considerat prea complicata utilizarea unei amortizari contabile diferita de amortizarea fiscala.
Ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, a anuntat recent ca va propune guvernului diminuarea impozitului pe profit din anul 2005, de la 25% la 19%, si a contributiilor pentru asigurari sociale de la 49,5% la 47,5%, exclusiv pentru angajator.
Concomitent, impozitul pe dividende ar urma sa creasca cu cinci puncte, la 10% pentru firme si la 15% pentru persoane fizice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO