Eveniment

Oamenii de afaceri: Impozitarea averilor mari este o prostie

Autor: Cristina Cuncea - Mediafax

17.11.2010, 23:47 25

Reprezentanţii oamenilor de afaceri spun că intenţia Guvernuluide a impozita averile mari este "o prostie", pentru că măsura va"goni" capitalul străin din ţară, dar susţin reducerea numărului debugetari şi scăderea fiscalităţii pe forţa de muncă.

"Impozitarea averilor mari ale persoanelor fizice este o prostiepentru că este imposibil de stabilit ce înseamnă avere mare. Ce emare la noi, la alţii e normal. În plus, în România încă nu s-astabilit ce impozităm: munca, averea? Nu poţi impozita tot. Putemeventual să impozităm patrimoniul, nu averea, aşa cum se face înFranţa", a declarat Cristian Pârvan, secretarul general alAsociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Şi alţi oameni de afaceri critică această măsură. "Impozitareaaverilor mari este un semnal foarte prost, de plecare a capitaluluidin ţară", a afirmat Constantin Tampiza, coordonatorul strategieide dezvoltare a Lukoil România, subsidiară a grupului petrolier rusLukoil.

La rândul său, Constantin Toma, proprietarul grupului Romet dinBuzău, cu activităţi în industrie şi agricultură, spune că măsuraar fi "o mare tâmpenie".
"Este o mare tâmpenie, pentru că deja foarte mulţi români care maiau nişte bani s-au dus în offshore-uri. Vor plăti doar cei care auaverea la vedere", a spus el.

"Sunt pentru reducerea numărului de bugetari în 2011. Pe mine m-afrapat ieşirea în stradă a corpului de control al MinisteruluiFinanţelor Publice. Vrei să demonstrezi performanţa? Du-te îneconomia reală, ia credite şi demonstrează", a afirmat Tampiza.Oficialul Lukoil nu susţine însă reducerea impozitării forţei demuncă, ci mai degrabă adoptarea de măsuri de reducere aevaziunii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO