Eveniment

Oamenii de afaceri nu înţeleg şi nu îşi asumă conceptul de concurenţă

Oamenii de afaceri nu înţeleg şi nu îşi asumă conceptul de concurenţă

Bogdan Chiriţoiu (al treilea din stg.): Dorim să nu creăm un cadru legislativ excesiv de intervenţionist

Autor: Cristina Cuncea - Mediafax, Carol Dan

18.11.2011, 00:05 309

Autorităţile vor finaliza în această iarnă o ordonanţă simplă sau de urgenţă care să reglementeze concurenţa neloială, atri­buţiile din acest domeniu fiind transferate din vară de la Ministerul Finanţelor la Consiliul Concurenţei.

"Atribuţiile legate de concurenţa neloială au fost trecute, odată cu adoptarea modificării Legii concurenţei, de la Ministerul Finanţelor Publice la noi. Dorim să nu creăm un cadru legislativ excesiv de intervenţionist. (...) În iarnă vom veni cu o ordonanţă simplă sau de urgenţă în acest sens şi cu practica pe care o avem putem să îmbunătăţim cadrul legislativ în Parlament în următoarele 6-12 luni, aşa cum am făcut şi cu Legea concurenţei", a spus Bogdan Chiriţoiu la conferinţa MEDIAFAX Talks about Unfair Competition, organizată în parteneriat cu Consiliul Concurenţei.

El a arătat că în perioada următoare insti­tuţia se va consulta cu reprezentanţii mediului de afaceri, astfel încât să se stabilească clar care sunt atribuţiile Consiliului în problema concurenţei neloiale. "În momentul acesta am mai multe întrebări decât răspunsuri privind acest subiect. Sunt multe aspecte care nu ţin neapărat de Consiliul Concurenţei, ci de OSIM, de instanţele judecătoreşti, de CNA."

Radu Merică, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, consi­deră nefezabilă anchetarea de către Consiliul Concurenţei a cazurilor de concurenţă neloială. "Ce veţi face când vor veni organiza­torii de spectacole să sesiseze faptul că firmele concurente le acoperă afişele cu afişele lor? Vor fi mii şi mii de astfel de cazuri, probabil că le veţi ignora şi, în continuare, comercianţii îşi vor acoperi afişele unii peste ale altora." Oamenii de afaceri nu înţeleg şi nu îşi asumă conceptul de concurenţă, şi consideră concurenţă neloială doar situaţiie "care nu le convin", spune Valentin Mircea, membru al plenului Consiliului Concurenţei. "Este foarte important să stabilim ce înseamnă loial şi ne­loial. Definiţia pe care am găsit-o în discuţiile cu mediul de afaceri în ceea ce priveşte concurenţa neloială este situaţia în care nu le convine ceva."

Furtul bazei de date de angajaţii care pleacă dintr-o companie şi vânzarea acesteia către o altă firmă este cel mai întâlnit caz de concurenţă neloială cu care se confruntă companiile germane din România, neexistând sancţiuni legale în acest sens, potrivit Camerei de Comerţ Româno-Germane (CCRG).

"Nu cunosc nicio sentinţă penală în baza legii concurenţei neloiale în România. Cel mai întâlnit caz de concurenţă neloială cu care se confruntă firmele germane în România este furtul bazei de date. Angajatul pleacă cu baza de date când pleacă dintr-o companie. În Germania acest lucru se pedepseşte cu până la trei ani de închisoare, este un aspect urmărit consecvent", a declarat Radu Merică.

El a arătat că indiferent dacă noul anga­jator foloseşte sau nu baza de date respectivă şi acesta este pedepsit cu 2 ani de închisoare.

La rândul său, Mihaela Ion, managing associate al casei de avocatură Popovici Niţu&Asociaţii, a ridicat problema concu­renţei neloiale în domeniul IT.

"Sunt cazuri în piaţă legate de sisteme informatice. Sunt persoane care au cunoscut un proiect în acest domeniu de la cap la coadă şi pleacă de la firma respectivă, îşi fac propria firmă şi participă la aceleaşi licitaţii. Aceştia cunosc şi preţurile şi vin cu oferte uşor mai mici", a spus Ion.

În acest sens, atât Mihaela Ion, cât şi Radu Merică susţin necesitatea legiferării clare a concurenţei neloiale, care să stabilească sancţiuni semnificative pentru cei care încalcă legea, dar prin care firmele să ştie ce trebuie să respecte şi ce înseamnă concurenţă neloială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO