Eveniment

Opriţi legea retrocedărilor şi interziceţi cesionarea drepturilor litigioase!

Opriţi legea retrocedărilor şi interziceţi cesionarea...

Autor: Roxana Pricop

17.04.2013, 00:10 520

Cea mai mare bulă speculativă a următorului deceniu cu păduri şi terenuri de peste 10 miliarde de euro care vor putea fi cumpărate cu puncte de la stat este pe cale să se nască prin noua lege a retrocedărilor.

O problemă cu asemenea implicaţii pentru economia României, dar şi pentru cei aproape un milion de români care ar trebui să beneficieze de această lege, nu poate rezolvată fără o dezbatere publică şi în Parlament.

Dacă nu interziceţi cesiunea dosarelor şi a punctelor, tot samsarii şi camarila politică vor câştiga cel mai mult şi nu foştii proprietari, la fel cum s-a întâmplat şi cu Fondul Proprietatea. După mafia cupoanelor de privatizări de la începutul anilor nouăzeci şi după mafia samsarilor cu acţiuni la Fondul Proprietatea, românilor li se pregăteşte acum o nouă „afacere“, cea a retrocedărilor cu puncte. Cei conectaţi politic îi vor spolia pe cei care deţin drepturi litigioase, ca şi în cazul cuponarilor şi al retrocedărilor prin FP.

Prin noua lege de restituiri pentru care Guvernul vrea să îşi asume azi răspunderea în Parlament, Executivul vrea să înfiinţeze un fond naţional imo­biliar în care statul să verse păduri şi terenuri estimate la 10 miliarde de euro pe care le va scoate la licitaţii video pe internet şi care vor putea fi cumpărate pe puncte de foştii proprietari.

Este greu de crezut că foştii proprietari, persoane în vârstă, vor reuşi să liciteze pentru un teren la o videoconferinţă, iar legea îi va împinge, cum s-a întâmplat şi în cazul legii de înfiinţare a Fondului Proprietatea, să îşi vândă drepturile litigioase. Astfel persoanele care au cumpărat drepturi litigioase se vor îmbogăţi cumpărând pe nimic terenuri agricole şi păduri, în timp ce foştii proprietari vor fi din nou înşelaţi.

În trecut, foştii proprietari şi-au vân­dut drepturile litigioase la preţuri foarte mici comparativ cu valoarea des­păgubirii cuvenite, iar persoanele care le-au cumpărat, adică cesionarii, au fost cei care au încasat despăgubirile marcând profituri uriaşe.

Mulţi dintre cesionari au mituit funcţionari ai Au­to­­rităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietă­ţilor pentru a le fi supraevaluate compensaţiile, în anumite cazuri primind şi de 300 de ori valoarea reală.

 

Pentru a evita crearea unui Fond Proprietatea 2, Ziarul Financiar cere:

1. Interzicerea cesionării drepturilor litigioase

2. Plafonarea despăgubirilor

3. Dezbaterea legii în Parlament

4. Verificarea celor 200.000 de dosare rămase nesoluţionate

5. Publicarea listei persoanelor care au încasat cele mai mari compensaţii

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO