Eveniment

Optimism de la manageri: Deloitte: Companiile pot accesa mai usor credite la banca

Optimism de la manageri: Deloitte: Companiile pot accesa mai usor credite la banca
15.12.2009, 23:13 16

Companiile prezente pe piata locala pot accesa mai usor creditedecat in urma cu trei luni, in conditiile in care in urmatoareletrimestre se intrevede o imbunatatire a perspectivelor economice sifinanciare, potrivit Deloitte Central Europe Business SentimentIndex.

Managerii chestionati de Deloitte apreciaza in proportie de 75%ca indeplinesc mai usor conditiile de creditare solicitate debanci, dupa ce in septembrie doar 54% din executivi declarau caeste mai accesibil sa se imprumute. Esantionul este constituit dincompanii aflate in top 500 dupa cifra de afaceri si reprezentativepentru domeniul lor de activitate, au precizat reprezentantiiDeloitte.

"In ultimul an, bancile au subliniat de multe ori ca inghetareacreditarii este cauzata in principal de cerere, in contextul incare tot mai putine companii se califica pentru obtinerea unuicredit. Rezultatele studiului Deloitte arata insa ca firmeleindeplinesc acum mai usor criteriile de eligibilitate, pe masura ceperspectivele economice si financiare se imbunatatesc", noteazaGeorge Mucibabici, presedintele Deloitte Romania.

Rata medie a dobanzilor la creditele noi in lei pentru companiia coborat in septembrie la 14,89% pe an, fata de 19,51% pe an lasfarsitul anului trecut, potrivit datelor BNR. Si dobanzile lacreditele in euro pentru companii au scazut cu circa doua procente,pana la 5,85% pe an in primele noua luni.

In acelasi timp, jumatate din executivii chestionati vad oimbunatatire a situatiei economiei in urmatoarele sase luni, iar58,4% dintre acestia se asteapta la o crestere a vanzarilor inurmatorul an.

Studiul Deloitte mai releva o tendinta de stabilizare a pieteimuncii, in masura in care mai putine companii au anuntatdisponibilizari in urmatorul an. Daca in septembrie peste 42% dincompanii intentionau sa-si reduca numarul angajatilor, acumponderea acestora a scazut la 37,5%.

"In pofida semnalelor pozitive, companiile isi mentin atitudineaprudenta cand vine vorba de cheltuieli", comenteaza Mucibabici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO