Eveniment

Orban: CE cere reducerea semnificativa a taxelor

12.03.2009, 18:58 10

Comisia Europeana (CE) considera ca Romania are cel mai mare numar de impozite si taxe din Europa, iar una dintre solicitarile forului european privind strategia fiscala a fost de reducere semnificativa a lor, a declarat ieri comisarul european Leonard Orban, citat de Mediafax.

El a precizat ca CE apreciaza ca sunt unele taxe percepute in Romania la care costa mai mult colectarea lor decat ceea ce se colecteaza. "Comisia este hotarata sa combata tot ce inseamna birocratie si sa ajute mediul de afaceri, cu atat mai mult in aceasta perioada de criza", a spus Orban.
Potrivit ministrului finantelor Gheorghe Pogea, in acest moment Romania are 558 de taxe si tarife din care 74 sunt de natura fiscala, iar 484 sunt taxe si tarife nefiscale. "Cum sunt localizate? Cateva exemple. La Ministerul Mediului - 102 taxe si tarife, la Ministerul Administratiei si Internelor - 50, la Ministerul Economiei - 41, la Ministerul Transporturilor - 40, la Ministerul Agriculturii - 37, la Ministerul Sanatatii - 35, la Justitie - 30, Agentia Sanitar-Veterinara - 29, la Munca - 24 etc.", a spus Pogea. El a mentionat ca pana la sfarsitul acestei luni va fi realizata o analiza cost-beneficiu referitoare la fiecare taxa si tarif in parte in functie de care vor fi sau nu eliminate.
"In functie de aceste decizii de reducere, comasare sau schimbarea nivelului lor, categoric ca va urma elaborarea de acte normative, de catre fiecare minister in parte, pentru a proceda la simplificarea si la reducerea lor", a mai spus Pogea.
In ceea ce priveste modificarea Codului fiscal, Pogea a spus ca in doua saptamani va fi va fi pus pe site pentru dezbatere publica. "Vrem ca acest Cod fiscal sa treaca mai bine prin filtrul expertilor, ca sa nu mai apara probleme de genul accizarii brichetelor si revistelor. Parerea mea este ca in doua saptamani proiectul de Cod fiscal, sper sa nu gresesc, va fi pus pe site, pentru ca avem multe consultari si vrem sa avem discutii si cu societatile specializate in taxe si cu mediul de afaceri", a spus el.
Ministrul a adaugat ca nou Cod nu va intra in vigoare mai repede de sase luni de la data terminarii lui pentru ca multe din proiecte sau modificari se vor aplica anul viitor.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO