Eveniment

Ordonanta de modificare a Codului fiscal a fost publicata

09.12.2004, 00:00 19

Contribuabilii pot rasufla usurati: ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii 571/2004 privind Codul fiscal a fost publicata in Monitorul Oficial si ea elimina controversatul articol care interzicea vanzarea de actiuni sau parti sociale ale firmelor fara un control fiscal prealabil.
Articolul cu pricina interzicea "cesionarea sau instrainarea sub orice forma a actiunilor, cu exceptia celor care fac obiectul tranzactiilor pe piata de capital ori a partilor sociale sau a activelor fixe ale contribuabililor, fara a fi adusa la cunostinta autoritatii fiscale competente, in vederea efectuarii controlului financiar-fiscal, cu cel putin 60 de zile inainte de realizarea operatiunii de cesionare sau instrainare."
Includerea acestei prevederi in cursul dezbaterilor parlamentare privind Ordonanta 83/2004 pentru modificarea si completarea Codului fiscal si apoi confirmarea existentei acestui articol prin publicarea actului normativ in Monitorul Oficial, au starnit o adevarata panica printre companii, care se si vedeau in imposibilitatea de a derula tranzactii cu orice categori de active. Oficialii Ministerului Finantelor au spus ca articolul a fost introdus pe fuga, intr-o forma nefericita, reusind sa starneasca multa agitatie pe piata desi intentia celor care l-au introdus era ca prevederile sa adreseze in principal contriabuabililor cu datorii la buget si nu tuturor.
Ordonanta publicata in Monitorul Oficial aduce si o serie de prevederi referitoare la solutia fiscala individuala anticipata. Actul normativ defineste solutia fiscala individuala anticipata ca fiind este actul administrativ emis de Comisia centrala fiscala in vederea solutionarii unei cereri a contribuabilului referitoare la reglementarea unor situatii fiscale de fapt viitoare. Aceasta se emite numai pentru contribuabilul respectiv, luandu-se in consideratie situatia de fapt a acestuia si nu este opozabila altor contribuabili.
Comisia centrala fiscala - din care fac parte reprezentanti ai Ministerului Finantelor si ai Agentiei Nationale de Administrare Fiscala - va emite solutii fiscale individuale anticipate la solicitarea contribuabililor mari, iar de la 1 ianuarie 2007, si la solicitarea celorlalti contribuabili, se arata in actul normativ. Criteriile si documentele necesare pentru obtinerea solutiei fiscale individuale anticipate vor fi aprobate prin hotarare de guvern.
In categoria marilor contribuabili intra firmele cu o cifra de afaceri mai mare de 532 de miliarde de lei (peste 13 milioane de euro), precum si societatile de asigurari, Banca Nationala a Romaniei, bancile, societatile de investitii financiare si cazinourile. In prezent sunt inregistrate aproape 1.300 de astfel de firme.
Prevederile de mai sus intra in vigoare la data publicarii ordonantei in Monitorul Oficial.
Solutia fiscala individuala anticipata nu se emite atunci cand faptele descrise sunt aceleasi cu cele descrise de contribuabil intr-o cerere anterioara pentru care nu s-a emis solutie fiscala individuala anticipata; daca exista o procedura fiscala, administrativa sau judiciara in curs pentru cazul descris; daca exista informatii ca faptele declarate ascund un alt contract, tranzactie sau actiune; daca necesita interpretarea legislatiei straine.
Cererile privind emiterea solutiilor fiscale individuale anticipate se solutioneaza in termen de 45 de zile de la inregistrare.
In situatiile in care, pentru solutionarea cererii, sunt necesare informatii suplimentare relevante pentru luarea deciziei, acest termen se prelungeste cu perioada cuprinsa intre data solicitarii si data primirii informatiilor solicitate.
Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii 571/2004 privind Codul fiscal mai prevede ca producatorii de bauturi alcoolice vor beneficia de amanarea cu sase luni, pana la 1 iulie 2005, a intrarii in vigoare a prevederii potrivit careia pot cumpara banderole pentru marcarea produselor numai dupa plata accizelor aferente cantitatii de bauturi pentru care au solicitat timbre.



Sidex: Scutirea de plata a impozitului pe profit expira la finele anului
Scutirea de la plata impozitului pe profit pentru proprietarii combinatului siderurgic Sidex Galati se va incheia la 31 decembrie 2004, mai devreme cu doi ani fata de momentul convenit de catre autoritati cu investitorul la momentul privatizarii.
Reducerea termenului pentru care a fost acordata aceasta facilitate la finele lui 2001 este stipulata intr-o ordonanta de urgenta, publicata recent in Monitorul Oficial.
Oficialii Ispat Sidex nu au facut niciun comentariu pana la inchiderea editiei pe aceasta tema.
Masura a fost luata de catre Executiv in contextul in care dosarul ajutoarelor de stat acordate pentru companiile din sectorul siderurgic a fost in ultima vreme in centrul dezbaterilor la capitolul de negocieri privind Concurenta. Autoritatile romane si-au propus sa incheie negocierile de aderare la Uniunea Europeana pana pe 17 decembrie.
Comisia Europeana verifica toate ajutoarele de stat ce au fost acordate din 1992 incoace in industria siderurgica pentru restructurare si viabilizare, in contextul in care Sidex a fost principalul benficiar.
Insa, combinatul siderurgic preluat de catre LNM Holdings la finele lui 2001 si-a redresat situatia financiara in scurt timp, inregistrand inca din 2003 un profit net de circa 98 mil. euro.
Oficialii Ispat Sidex au declarat recent ca nu vor sa puna probleme aderarii Romaniei la UE si ca vor negocia cu autoritatile romane chestiunea facilitatilor acordate in momentul privatizarii. Productia de otel la Sidex a crescut in ultimii ani, in conditiile in care Uniunea Europeana incearca sa limiteze capacitatile de productie de pe continent, inclusiv in Romania.
miruna.lebedencu@zf.ro ; adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO