Eveniment

OTP: Deficitul extern ingrijoreaza investitorii

13.12.2007, 19:18 16

Evolutiile economice din ultimele trimestre arata simptome de supraincalzire a economiei, noteaza analistii bancii maghiare OTP, intr-un raport publicat ieri.
Incetinirea cresterii economice, majorarea puternica a salariilor, creditului si consumului, revenirea inflatiei, pierderea de viteza a exporturilor, explozia importurilor, adancirea deficitului extern si reducerea acoperirii acestuia prin investitii straine sunt asemenea simptome, considera raportul citat.
La fel ca multe alte economii din regiune, Romania sufera de pe urma unui deficit de cont curent "uriasa", spun reprezentantii OTP. Pe primele noua luni din acest an, deficitul extern a fost de 14,5% din PIB (fata de 10,3% din PIB anul trecut). In plus, finantarea acestuia se face preponderent prin datorie externa, in loc de finantare prin investitii. Dupa ce anul trecut deficitul era acoperit in proportie de 91% de investitii straine directe, anul acesta ponderea abia depaseste 40%.
Mult mai problematice decat dimensiunea in sine a deficitului sunt cauzele structurale ale acestuia, spun analistii OTP. Deficitele externe sunt firesti in regiune, potrivit acestora, din cauza importurilor de capital realizate de tarile emergente, dar finantarea acestuia prin datorie in Romania este cu adevarat ingrijoratoare.
In Bulgaria, consiliul monetar obliga statul sa realizeze excedente bugetare consistente, iar populatia are depozite bancare mai mari decat creditele contractate. In Romania, in schimb, atat statul (prin deficite bugetare), cat si populatia (prin credite mai mari decat depozitele) sunt imprumutatori neti.
Configuratia politica, mai afirma raportul OTP, este responsabila acum pentru deficitele bugetare ridicate, punand astfel in pericol o politica fiscal-bugetara prudenta. Deficitul bugetar pe 2008 este estimat de OTP la 2,5%-3% din PIB, fata de tinta oficiala de 2,7% din PIB.
Faptul ca Romania are o pozitie externa vulnerabila este demonstrat de deprecierea leului din ultima perioada: moneda nationala a pierdut 15% fata de euro din iulie si pana la finele lunii septembrie.
Deprecierea se traduce prin aversiunea investitorilor fata de activele romanesti, care sunt considerate mai riscante, concluzioneaza raportul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO