Eveniment

OTP incheie cu profit, dar calitatea creditelor se inrautateste

15.02.2009, 19:09 21

Filiala locala a grupului maghiar OTP Bank a inregistrat in 2008 un profit net de circa jumatate de milion de euro, acesta fiind primul an incheiat cu un castig de la lansarea operatiunilor, in 2005.

Banca a obtinut profit in trimestrele trei si patru de anul trecut, dupa ce lucrase pe pierdere in primul semetru, pe fondul unor masuri drastice de reducere a costurilor. Veniturile, care au urcat cu circa 57% anul trecut, la 63 mil. euro, au fost alimentate si de vanzarea diviziei de asigurari catre grupul francez Groupama.
Activele bancii au urcat la 1,37 miliarde de euro anul trecut, cu 17% (in euro) peste nivelul din decembrie 2007. Exprimate in forinti maghiari, activele au urcat cu 23%, pana la 367,5 miliarde de forinti, potrivit datelor publicate de grup. In trimestrul al patrulea banca a facut un profit de 1,2 milioane de euro, dupa ce in trimestrul trei castigase 4,2 mil. euro.
"Provizioanele pentru pierderi potentiale aferente portofoliului de credite au urcat la 3 miliarde de forinti (11,2 milioane de euro - n. red.), de la o baza de 0,8 miliarde de forinti. Cresterea importanta a provizioanelor s-a datorat, pe de o parte, unor restricitii de metodologie (atentie mai mare acordata riscului valutar, asumarea unor rate de neperformanta mai mari), iar pe de alta parte deteriorarii portofoliului de credite", potrivit raportului publicat de grup.
Ponderea creditelor neperformante a urcat la 6,9% la sfarsitul anului trecut, cu doua puncte peste nivelul din septembrie, deteriorarile fiind vizibile atat pe partea de corporate, cat si pe retail. In decembrie 2007 ponderea creditelor neperformante era de 8,1%, dupa care scazuse pana la 4,9% in septembrie anul trecut.
Vanzarile de credite noi au fost modeste in noiembrie si decembrie, ceea ce a dus la o scadere a soldului. 
OTP Bank Romania avea la sfarsitul anului trecut credite in sold in valoare de 1,18 miliarde de euro, aproape 58% din finantari fiind acordate pe segmentul de retail. Portofoliul de credite a urcat anul trecut cu 42%, calculat in euro.
Depozitele atrase de banca totalizau in decembrie aproape 271 mil. euro, in scadere cu 53 de milioane de euro fata de luna septembrie. OTP noteaza ca in octombrie si noiembrie (cand pietele financiare erau in fierbere, iar pe plan local circulau zvonuri privind iminenta prabusirii unor banci) depozitele au scazut atat pe retail, cat si pe corporate.
La nivel de grup, OTP Bank analizeaza vanzarea unor subsidiare si concedierea a 500 de angajati, intrucat estimeaza o injumatatire a profitului net in 2009, "unul din cei mai dificili ani din istoria bancii", a declarat directorul general al institutiei ungare de credit, Sandor Csanyi, citat de Reuters. "2009 nu va fi usor, dar am luat toate masurile la timp pentru a face fata dificultatilor", a spus Csanyi, potrivit Mediafax. OTP se asteapta la un profit net de 501 mil. dolari in 2009, comparativ cu un miliard de dolari in 2008.
 
  • La nivel de grup, OTP Bank analizeaza concedierea a 500 de angajati.
  • Oficialii grupului se asteapta la injumatatirea profitului in acest an.
  • Seful grupului spune ca 2009 va fi "unul din cei mai dificili ani din istoria bancii"
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO