Eveniment

Pachetul de 17 legi privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei intra astazi in vigoare

25.07.2005, 19:30 40

Legea 247/2005, care intra de azi in vigoare, reglementeaza aspecte legate de regimul juridic al unor imobile preluate abuziv pana in 1989, retrocedarea unor imobile care au apartinut unor culte religioase sau unor minoritati nationale, reconstituirea dreptului de proprietate a unor terenuri agricole si forestiere, circulatia juridica a unor terenuri, renta viagera agricola, cadastrul, Codul fiscal, Codul penal, modificarea si completarea Legii 317/2004, privind Consiliul Superior al Magistraturii, a Legii 304/2004, privind organizarea judiciara si a Legii 303/2004, privind statutul magistratilor.

Legea 247/2005 stabileste si aspecte care au facut obiectul controlului de constitutionalitate, dupa ce instanta suprema, PSD si PRM au ridicat mai multe exceptii la prevederile referitoare la reforma justitiei din pachetul legislativ al guvernului.

Legile proprietatii si reformei in justitie au fost promulgate de presedintele Traian Basescu, printr-un decret semnat la inceputul saptamanii trecute.

Anterior legile au fost acceptate de judecatorii Curtii Constitutionale care s-au pronuntat in urma unei sesizari a presedintelui Traian Basescu, in care se solicita examinarea modificarilor aprobate de Parlament la textele declarate initial neconstitutionale.

In 6 iulie, Curtea Constitutionala a admis, cu majoritate de voturi, exceptii ridicate de instanta suprema la prevederile referitoare la reforma justitiei din pachetul legislativ al guvernului, respingandu-le insa pe cele referitoare la modul de adoptare a acestuia si la proprietate.

Aceasta decizie l-a determinat pe premierul Calin Popescu-Tariceanu sa-si anunte demisia, el criticand dur hotararea judecatorilor Curtii.

Ulterior, presedintele Traian Basescu a convocat consultari la Palatul Cotroceni pentru gasirea unei solutii prin care legea sa fie aprobata de Parlament fara a se incalca insa pe fond decizia Curtii Constitutionale.

In 11 iulie, membrii Comisiilor juridice ale Senatului si Camerei Deputatilor au eliminat din pachetul de legi pentru care guvernul si-a asumat raspunderea prevederile declarate neconstitutionale, acest punct de vedere fiind sustinut de PSD, PRM si PC.



Mai multi proprietari, mai multe evacuari

Aplicarea legilor privind proprietatea simplifica si rezolva totodata problema restituirilor in natura, inmultindu-se astfel numarul proprietarilor, concomitent insa cu numarul persoanelor evacuate, pentru care autoritatile locale, desi obligate prin lege sa rezolve problema, nu au solutii locative.

Potrivit Ordonantei 40/1999, insa mai explicit prin Legea 10/2001, chiriasii din casele nationalizate care au fost restituite in natura au dreptul de a locui pana la cinci ani in imobilele pe care le-au ocupat, din momentul in care acestea au fost restituite. In aceasta perioada, autoritatea locala este obligata, prin lege, sa rezolve problema locativa a persoanelor evacuate, care nu au posibilitati financiare pentru a-si asigura o situatie locativa.

Sectorul 1 al Capitalei este unul din principalele zone administrative din tara in care se inregistreaza un numar mare de persoane evacuate din casele revendicate de fostii proprietari. Totodata, Primaria Sectorului 1 este singura autoritate locala din Romania care, la ora actuala, are solutii locative pentru persoanele evacuate.

Potrivit primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, legile proprietatii aduc precizari esentiale acolo unde acestea lipseau, restituie tot ce se mai poate pentru a reduce valoarea despagubirilor, creeaza cadrul restituirii pamantului, a terenurilor in locul despagubirilor, dar mai ales face ca "Justitia sa fie dreapta, corecta", nelasand loc de interpretari in procese privind restituirile.

Pe de alta parte, potrivit edilului de sector, aplicarea legilor proprietatii va duce la cresterea numarului de persoane evacuate, pentru care, la ora actuala, autoritatile locale nu au solutii locative.

"Primaria este obligata prin lege sa identifice resursele necesare si sa gaseasca solutii pentru rezolvarea problemei locative a persoanelor evacuate din imobile nationalizate, mai ales a celor care se confrunta cu probleme sociale deosebite. De patru ani, nici o primarie din Romania nu a raspuns in fata acestor probleme ale oamenilor, obligate fiind prin lege", a declarat ieri primarul sectorului 1, Andrei Chiliman.

Potrivit acestuia, in prezent, numarul persoanelor evacuate in urma restituirilor in natura se ridica la aproape o mie, numai in sectorul 1 al Capitalei. Chiliman estimeaza insa ca numarul acestora va creste, prin aplicarea noii legislatii privind restituirea proprietatilor.

"Aplicarea legilor privind proprietatea este un lucru pozitiv pentru Romania, un lucru normal. Anormala a fost, din pacate, reactia autoritatilor locale de pana acum, care au lasat nerezolvata problema alternativei locative pentru persoanele evacuate", a comentat edilul sectorului 1.

Potrivit lui Chiliman, Primaria sectorului 1 a identificat, inca de anul trecut, resursele financiare pentru construirea unor locuinte care urmeaza sa fie repartizate persoanelor evacuate cu probleme sociale, in cel mult doi ani.

"Este vorba despre constructia a 470 de apartamente in zona Odaii din sectorul 1, proiect care va incepe din aceasta toamna. Primele 170 de apartamente vor fi gata anul viitor, urmand ca restul de trei sute sa fie repartizate persoanelor evacuate cu probleme sociale in anul 2007", a explicat primarul.

In prezent, majoritatea persoanelor evacuate se incadreaza inca in termenul de cinci ani - prevazut de Legea 10/2001 ca protectie a chiriasilor -, avand alternativa locativa pana la finalizarea lucrarilor de constructie a apartamentelor din sectorul 1.

"Problema este ca nici prin acest proiect nu rezolvam in totalitate situatia locativa a persoanelor evacuate. Prin aplicarea legilor proprietatii in forma actuala va creste considerabil numarul proprietarilor, deci si al persoanelor evacuate", a adaugat Chiliman, care estimeaza, numai pentru sectorul 1, ca numarul persoanelor evacuate se va dubla.

"De aceea - iar acest lucru il voi propune dezbaterii guvernului - se impune crearea unui plan national de constructie de locuinte, de genul ANL, insa destinat numai persoanelor evacuate cu probleme sociale. Nu numai ca este o necesitate acest proiect, dar este si o obligatie a guvernantilor, la nivel local si national, sa rezolve problema locativa pentru cei care raman fara locuinte in urma procesului de improprietarire", a mai spus edilul.

Bucurestiul - oras in care numarul dosarelor de restituire a depasit 40.000 - va avea, potrivit estimarilor, in jur de 60.000 de persoane evacuate dupa aplicarea legilor proprietatii.

Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, promitea, in campania electorala, achizitionarea de pe piata libera a 10.000 de apartamente care ar urma sa fie repartizate persoanelor evacuate. Deocamdata insa, Primaria Capitalei nu dispune de resursele necesare pentru acest proiect de achizitii.

Oferta Ministerului Economiei si Comertului pentru inscrierea cererilor prin care se solicita actiuni cu titlu de despagubire in baza Legii 10/2001 expira astazi, ca efect al intrarii in vigoare a Legii 247, au anuntat oficialii ministerului de resort. Cererile, prin care se solicita actiuni la societatile cuprinse in oferta Ministerului Economiei si Comertului, se considera facute in termen, daca au fost depuse la oficiul postal sau la Registratura ministerului inclusiv astazi, potrivit noii legi. Ministerul Economiei si Comertului a rezervat o cota din capitalul social al unor societati aflate in portofoliul sau precum Transelectrica, Romgaz, Transgaz sau Nuclearelectrica pentru acordarea de titluri de despagubiri catre cei indreptatiti. Potrivit noilor prevederi legale, pentru despagubirea proprietarilor ale caror locuinte nationalizate nu pot fi retrocedate in natura, va fi constituit Fondul Proprietatea. Capitalul social initial va fi format din actiunile detinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, Ministerul Finantelor, Ministerul Transporturilor si Ministerul Comunicatiilor la diverse societati comerciale, din creantele statului roman in strainatate, precum si din alte tipuri de active. Capitalul social initial al Fondului va fi impartit in actiuni, care vor fi transmise gratuit catre titularii titlurilor de despagubire sau, dupa caz, succesorilor acestora, precum si catre persoanele despagubite prin decizii emise ulterior infiintarii fondului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO