Eveniment

Pacuraru enumera veniturile pentru care trebuie platita contributie sociala

21.02.2008, 18:24 16

Ministerul Muncii a emis un ordin prin care incearca sa clarifice tot ce include venitul lunar brut folosit ca baza de calcul a contributiei de asigurari sociale.
"Ca urmare a numeroaselor intrebari formulate de agentii economici s-a promovat Ordinul ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse nr. 92/2008 prin care se detaliaza atat veniturile brute realizate in bani, cat si cele in natura, categorii de venituri care se regasesc si in Codul fiscal, fara a aduce nimic nou fata de prevederile legale deja existente", spun oficialii Ministerului Muncii.
Astfel, veniturile in bani se refera la salariile si indemnizatiile de baza brute, inclusiv indemnizatiile de conducere, salariile de merit, indexari, bonusuri, stimulente sau sumele acordate in cazul incetarii raporturilor de munca. In acelasi timp, veniturile in natura cuprind plata in natura a unei parti din salariu, utilizarea oricarui bun, inclusiv a unui vehicul de orice tip, din patrimoniul afacerii, in scop personal, abonamentele si costul convorbirilor telefonice, inclusiv cartelele telefonice, in scop personal, permise de calatorie pe orice mijloace de transport, folosite in scop personal.
In acest sens, ministrul muncii Paul Pacuraru a precizat ca daca angajatorul acorda salariatului masina, casa, telefon in pachetul de serviciu, acestea nu se impoziteaza, dar daca le da cu caracter personal, este obligat, conform Codului fiscal, sa le includa in baza de contributii de asigurari sociale.
"Orice sume banesti si alte avantaje primite de angajati dincolo de salarii erau impozitate si pana acum, conform Codului fiscal, cu 16%. Dupa eliminarea plafonului de cinci salarii medii brute pe economie (OU nr. 91/2007, in vigoare de la 1 octombrie 2007 - n.r.), baza de calcul a contributiilor pentru asigurari sociale include tot venitul lunar brut realizat de angajat, in bani sau in natura. Ordinul ministerului vine sa explice ce se intelege prin venit brut lunar", spune Mihai Anghel, avocat asociat in cadrul casei de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii.
Una dintre noutatile aduse de ordinul publicat de Ministerul Muncii pe 14 februarie in Monitorul Oficial este includerea in venitul brut realizat lunar si a cadourilor in bani oferite angajatilor cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, 8 martie, a Craciunului sau in beneficiul copiilor minori, care, pana in prezent, nu se taxau daca nu depaseau 150 de lei/angajat cu ocazia fiecarei sarbatori.
"Prevederile deciziei ministerului includ mai mult decat includea Codul fiscal, potrivit caruia aceste cadouri nu erau impozabile daca nu depaseau un anumit plafon. Acest plafon nu mai apare la calculul contributiei de asigurari sociale", precizeaza Anghel.
Contributiile de asigurari sociale sunt diferentiate in functie de conditiile de munca ale angajatului. In conditii normale, contributiile reprezinta 29% din venitul lunar brut, dintre care 19,5% sunt platite de angajator, iar 9,5% de salariat.
Reprezentantii ministerului spun ca au decis sa extinda veniturile impozabile, pentru a mari bugetul asigurarilor sociale, ca urmare a cresterii pensiilor.

Pentru ce se plateste

Salariul de baza lunar brut, inclusiv salarii de merit, indexari, compensari;
Sporuri, indemnizatii si sume acordate sub forma de procent din salariu;
Sporuri de fidelitate;
Sumele platite pentru concedii de odihna;
Sume acordate cu ocazia iesirii la pensie;
Prime anuale si din cursul anului;
Bonusuri, stimulente, compensatii;
Sumele rezultate prin "plata cu ora", garzi, indemnizatii clinice;
Sumele acordate ca urmare a concedierilor individuale ori colective;
Cadourile in bani cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, 8 martie si a Craciunului;
Plata in natura a unei parti din salariu;
Utilizarea oricarui bun, inclusiv a unui vehicul de orice tip, din patrimoniul afacerii, in scop personal, cu exceptia deplasarii dus-intors de la domiciliu la locul de munca;
Contravaloarea chiriei sau a unei parti din aceasta si, dupa caz, a utilitatilor, suportate de catre angajator;
Abonamentele si costul convorbirilor telefonice, inclusiv cartelele, in scop personal;
Permise de calatorie pe orice mijloace de transport, folosite in scop personal;
Primele de asigurare platite de catre angajator pentru salariati.
Sursa: Ministerul Muncii, Ordinul nr. 92/8 februarie 2008

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO