Eveniment

Paradoxul pietei muncii: In plina criza, companiile au nevoie de 20.000 de specialisti in IT si nu-i gasesc. Ce parere aveti?

25.02.2010, 00:00 70

Deficitul de specialisti din domeniul IT este de aproximativ20.000 de oameni, in conditiile in care companiile nu gasesccalificarile de care au nevoie si se pregatesc noi intrari deinvestitori straini pe piata. In ultimele saptamani au fostanuntate aproximativ 1.000 de angajari in IT, dar decalajul pana la20.000 se explica prin faptul ca nu exista oameni bine pregatiti pepiata.

"Deficitul de specialisti in domeniul IT din Romania a ramasdestul de mare, intre 15.000 si 20.000 de persoane, pentru caangajatorii din acest sector nu gasesc corespondenti in Romaniapentru anumite specializari cautate, iar unele companii strainesi-au anuntat intentia de a investi in Romania", a spus VarujanPambuccian, membru si fost presedinte al Comisiei IT&C dinCamera Deputatilor.

Aproximativ 90.000 de angajati lucreaza in prezent in companiiledin IT, insa nevoia de personal specializat ramane ridicata inciuda faptului ca majoritatea companiilor din economie nu mai facangajari si incearca sa-si reduca din ce in ce mai mult costurilede HR.

Microsoft face 70 de angajari

Companiile din IT s-au dezvoltat puternic in ultimii ani, insainvatamantul nu a reusit sa tina pasul si de aceea lipsesc dinpiata angajatii bine calificati.

"Este evident ca ne-am dori ca in domeniul IT sa existe maimulte resurse mult mai calificate. Totusi, cred ca si studentiiromani trebuie sa aiba sansa de a participa si la alte sisteme deeducatie decat cele clasice", spune Calin Tatomir, general manageral Microsoft Romania, care are in prezent peste 330 de angajati.Pana la sfarsitul anului, Microsoft intentioneaza sa ajunga laaproximativ 400 de angajati pe piata locala. La inceputul luniiviitoare, Microsoft va lansa un portal dedicat celor care vor saisi dezvolte aptitudinile in domeniul IT.

Unul din cele mai ambitioase planuri de recrutare a fost anuntatrecent de gigantul Hewlett-Packard, care isi va extinde in acest ancu 30% (600 de oameni) numarul de angajati din centrele de serviciidin Romania. Firmele de IT sunt, alaturi de lanturile din comertulmodern, malluri si firmele de outsourcing - printre putinele carevor recruta personal pe o piata care care face concedieri pe bandarulanta. Sectorul privat si-a ajustat puternic efectivele depersonal anul trecut, renuntand la zeci de mii de oameni, pe fondulscaderii vanzarilor.

Pe de alta parte, Liviu Dragan, presedintele AsociatieiPatronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS), a declaratanterior pentru ZF ca este posibil ca numarul specialistilor in ITsa scada anul acesta, ca urmare a faptului ca firmele non-IT isivor externaliza departamentele interne de IT. Totusi, el apreconizat 1.500 - 2.000 de noi angajari in acest sector pana lafinele anului. Si la nivel european se estimeaza o crestere anevoii de specialisti IT.

"La nivel european, exista o lipsa de 300.000 de specialisti indomeniul IT si se estimeaza ca pana in 2015 acesta va creste panala 500.000", a spus Valentin Negoita, presedintele AsociatieiProducatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de TehnologiaInformatiei si Comunicatiilor (APDETIC).

800 de euro, salariul mediu in IT

Programatorii romani raman in continuare ieftini comparativ cuvestul Europei, Statele Unite sau Canada, unde salariile ajung pana4.000 - 5.000 de euro pe luna. Un software developer cu experientapoate ajunge la castiguri de 2.000 - 2.500 de euro intr-omultinationala prezenta pe piata local, potrivit informatiilor dinpiata.

"In medie, un programator roman are un salariu net de 700 - 800de euro, pe cand un programator indian castiga intre 250 si 300 deeuro net", a mai spus Pambuccian.

O alta problema cu care se confrunta piata muncii din IT&Ceste faptul ca in ultimii ani a scazut interesul tinerilor pentrufacultatile cu profil tehnic.

"Odata cu scaderea importantei sociale a inginerului,universitatile tehnice au din ce in ce mai putini studenti", a maispus Pambuccian.

El a mai precizat ca la inceputul anilor '90, managementulcompaniilor mari din telecom era format din ingineri, insa in anii2000 s-a facut o trecere la manageri de top cu backgroundeducational in domeniul financiar-bancar, iar in prezent laconducerea acestor companii se afla avocati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO