Eveniment

Părintele frigiderelor Arctic din Găeşti a murit la vârsta de 80 de ani. Traian Novolan era supranumit regele frigiderelor şi a condus fabrica Arctic timp de 25 de ani, adică până la privatizarea acesteia

Părintele frigiderelor Arctic din Găeşti a murit la...

Autor: Liviu Popescu

09.04.2017, 18:02 2678

Traian Novolan, supranumit regele frigiderelor şi cel mai longegiv director general al fabricii Arctic din Găeşti, judeţul Dâmboviţa, a murit astăzi la vârsta de 80 de ani, informează presa dâmboviţeană.

El a condus fabrica Arctic din Găeşti, cel mai mare producător de frigidere din Europa, timp de 25 de ani, între anii 1976-2001, adică până la privatizarea acesteia.

Din anul 2000, Novolan a fost pentru câteva mandate senator din partea Partidului Social Democrat.

Arctic a fost cumpărat în anul 2002 de turcii de la Arcelik care l-au transformat în timp într-un dintre cele mai dinamice şi puternice companii din România. Arctic are o cotă de piaţă de 35% şi a produs până în prezent peste 25 milioane de frigidere.

Producătorul Arctic din Găeşti, controlat de grupul turc Arcelik, a rămas şi anul trecut cel mai important exportator local de electrocasnice, ocupând poziţia 33 în clasamentul general, la fel ca şi în 2015, arată datele INS.

Fabrica din Găeşti, judeţul Dâmboviţa este una dintre cele mai mari şi mai vechi unităţi de producţie de electrocasnice din România, având o istorie de 45 de ani. Produsele „made in Găeşti“ ajung anual în 60 de ţări de la nivel mondial.

Arctic a exportat în 2015 (ultimul an pentru care există date) frigidere şi congelatoare în valoare de 1,2 mld. lei (270 mil. euro), în creştere cu 13,4% comparativ cu 2014.

Exporturile au avansat mai lent decât cifra de afaceri, care a crescut cu aproape 18%, până la circa 1,8 mld. lei (400 mil. euro).

Cifra de afaceri a Arctic cuprinde atât producţia de la fabrica din Găeşti, judeţul Dâmboviţa, cât şi vânzările locale de produse realizate de grup în afara ţării în fabricile din toată lumea. Turcii de la Arcelik produc la fabrica Arctic din Găeşti doar frigidere şi congelatoare, însă pe piaţa locală vând şi alte electrocasnice sub branduri precum Beko sau Arctic, dar şi electronice sub brandul Grundig.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO