Eveniment

Parlamentul European: Atentie la inflatie si salarii

17.09.2007, 18:35 16

Romania ar putea avea probleme daca nu identifica metodele pentru controlarea cresterii preturilor si a salariilor, spune Pervenche Beres, presedintele Comisiei pentru afaceri economice si monetare din Parlamentul European.
"Trebuie sa existe constientizarea a ceea ce presupune o inflatie ridicata. Trebuie sa existe mecanisme ca preturile sa fie ajustate fara provocari", a afirmat Beres (foto).
Ea a adaugat ca avansul salariilor este un subiect care trebuie atent discutat.
"Deficitul de forta de munca este corelat cu cresterea salariilor. Daca salariile si inflatia nu sunt controlate, atunci aceasta este o problema mare pentru Romania", a spus Beres.
Preturile de consum au crescut in luna august cu 0,86%, fata de 0,29% in luna precedenta, in principal pe fondul scumpirilor inregistrate la alimente, iar rata inflatiei din ultimele 12 luni a fost de 4,96%, in crestere cu un punct procentual, comparativ cu nivelul consemnat la sfarsitul lunii iulie.
Analistii anticipeaza pentru sfarsitul acestui an o inflatie de peste 4%, nivel superior prognozei BNR, de 3,9%.
Inflatia s-ar putea mentine la un nivel ridicat si in urmatoarele luni, avand in vedere efectele pe care
le-ar putea genera seceta din ultimele luni.
Tinta de inflatie stabilita de Banca Nationala pentru acest an este de 4%, cu o banda de variatie de plus/minus un punct procentual, in timp ce estimarea oficiala de inflatie este de 4,5%.
Potrivit lui Eugen Dijmarescu, viceguvernator al bancii centrale, inflatia din luna august pune probleme de coordonare a politicii monetare pentru incadrarea in tinta anuala si in aceste conditii cel mai probabil Banca Nationala nu va mai aplica reduceri de dobanda.
O delegatie a Comisiei pentru afaceri economice si monetare din PE s-a aflat in Romania in perioada
13 - 14 septembrie, intr-o vizita de lucru.
Reprezentantii europeni au avut discutii cu oficiali ai Comisiilor economice, de buget si finante din Camera Deputatilor si Senat, ai Ministerului de Finante, Bancii Nationale a Romaniei, precum si cu organizatiile sindicale si patronale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO