Eveniment

Patriciu a "gasit" cheia reducerii preturilor la carburanti

05.10.2005, 19:08 19

Presedintele grupului petrolier Rompetrol, Dinu Patriciu, a prezentat ieri la intalnirea reprezentantilor companiilor petroliere cu seful statului o propunere care ar avea ca efect in opinia sa scaderea pretului carburantilor cu 8 - 9%.

Patriciu sustine ca o asemenea reducere poate fi obtinuta daca se iau trei masuri.

Una dintre ele vizeaza preluarea de catre Petromidia, cea mai importanta companie din grupul Rompetrol, a operarii conductelor dintre Midia si Constanta pentru a elimina costurile suplimentare determinate de pierderile si furturile de petrol inregistrate pe acest traseu.

De asemenea, seful Rompetrol propune o micsorare a costurilor de transport si distributie a energiei la un nivel rezonabil, comparabil cu cel din UE. In prezent, pretul practicat pe piata europeana este de 2 - 2,5 euro/MW, in timp ce in Romania acesta se ridica la 13 dolari/MW, afirma reprezentantii Rompetrol.

De asemenea, egalizarea accizelor la benzina si motorina, precum si intarirea normelor de autorizare a depozitelor fiscale, sunt, in opinia lui Patriciu, conditii necesare pentru reducerea costurilor benzinei si motorinei.

Reprezentantul Rompetrol a adaugat ca masurile de combatere a evaziunii fiscale si a contrafacerii produselor petroliere vor determina o diminuare a pietei la negru si va incuraja producatorii legitimi.

In cazul aplicarii acestor conditii, costurile produselor petroliere ar putea inregistra scaderi de 8-9%, a spus Patriciu.

"Anterior ni se cerusera solutii pentru optimizarea preturilor produselor petroliere, dat fiind avantajul pe care Romania il are: titeiul propriu care acopera circa 45% din consumuri (65% in cazul benzinei si motorinei)", a mai spus Patriciu.

Reprezentantii companiilor petroliere LukOil, Petrom-OMV, RAFO si Rompetrol au prezentat, ieri, presedintelui Traian Basescu solutiile pentru ca vanzarile de produse petroliere in plan intern si la export, precum si preturile sa tina seama de faptul ca Romania este o tara cu resurse de titei cu un cost scazut la extractie.

Seful statului a apreciat atitudinea pozitiva a companiilor petroliere in abordarea problemelor interne generate de cresterea preturilor la titei pe piata internationala. El a salutat propunerile societatilor petroliere, exprimandu-si increderea ca acestea vor fi analizate de Guvern in vederea promovarii unor masuri care sa aiba un efect benefic in indeplinirea obiectivelor din programul de dezvoltare, inclusiv la reducerea inflatiei si a deficitului de plati in comertul exterior, afirma reprezentantii Presedintiei.



ANAF va controla si benzinarii particulari

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va extinde verificarile si la nivelul benzinariilor particulare, pe langa controlul pe care il deruleaza in prezent asupra rafinariilor, a declarat ieri presedintele institutiei, Sebastian Bodu. "Actiunile de control ale inspectorilor fiscali vor continua la rafinarii. Vrem sa intram, in curand, si la benzinarii particulari", a spus Bodu. "Am constatat ca evaziunea fiscala exista in general pe accize. Pentru a diminua evaziunea, trebuie sa identificam domeniile prioritare, unul dintre acestea fiind cel petrolier. O masura importanta va fi accizarea tuturor fractiilor (petroliere - n.red.)", a mai spus seful ANAF. El a adaugat ca, potrivit unui raport al Garzii Financiare, exista "o regiune bogata in exploatari petroliere", unde 80% dintre produse nu au fost accizate. De aceea, ANAF a solicitat "specificatii tehnice" de la Ministerul Economiei si Comertului, astfel incat toate derivatele petroliere care ies pe poarta rafinariilor sa fie accizate. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO