Eveniment

Patriciu: BNR sa injecteze bani in economie pentru ca nu se moare din inflatie, dar dintr-o criza de sistem, da

07.10.2008, 19:15 17

Economia trebuie sustinuta prin stimularea lucrarilor de infrastructura, prin simplificarea procedurilor administrative, iar BNR va trebui sa relaxeze toate conditiile de creditare si sa injecteze bani in economie pentru ca nu lupta cu inflatia este cel mai semnificativ aspect acum, considera Dinu Patriciu, CEO al grupului Rompetrol.

"BNR trateaza economia de guturai, cand de fapt ea are ciuma", a declarat omul de afaceri. Potrivit acestuia, singura politica de care Romania are nevoie este cea a stabilizarii cursului de schimb, astfel incat sa se protejeze de speculatii. "Nu se moare din inflatie, dintr-o criza de sistem, da. Nu are rost sa opresti creditele. Singurul lucru de care are nevoie Romania este stabilizarea cursului de schimb, lucru care te protejeaza de speculatori. Se tot vantura pe la televizor fel si fel de analisti care vorbesc despre deficitul de cont curent. Nu are nicio relevanta acest lucru intr-o piata care creste. El va scadea daca economia va creste. Degeaba esti stabil daca tu de fapt mori. Ce sa stabilizezi? Saracia?", a spus Patriciu.
El considera ca Romania ar trebui sa stabilizeze moneda nationala prin adoptarea consiliului monetar, precum Bulgaria.
"Este dovedit faptul ca doar o treime din credite sunt in lei. Te lasi la indemana speculatorilor (...). Economia Romaniei are nevoie de credite, si nu sa pui capastru creditului de consum si celui ipotecar. Este o trasnaie si este in traditia tuturor bancilor centrale europene, care urmeaza Banca Centrala Europeana", a spus omul de afaceri. El s-a referit si la "masurile populiste de crestere a salariilor bugetarilor" calificandu-le drept "prostii". "Masurile populiste de crestere a salariilor fara a creste productivitatea sunt o prostie, daca nu o crima. Cel mai mare dusman a capitalismului este populismul demagogic din politica, este trauma pe care o traieste Romania de patru ani", a mai spus Patriciu.
El este de parere ca in Europa economia este mult mai slaba decat cea a SUA si a precizat ca interventia statului in salvarea economiei americane este o greseala, "un precedent care poate avea efecte pe termen mediu si lung". "Bursa, piata imobiliara si cea bancara, toate vor cadea. Am spus la inceputul anului ca piata imobiliara va pica cu 50%, asa s-a intamplat, iar aceasta cadere va continua pentru ca nu sunt normale preturile care se inregistreaza acum", a mai spus omul de afaceri.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO