Eveniment

PDL l-a pus pe Mihai Şeitan şef al nou-înfiinţatului Fond de garantare a pensiilor private

PDL l-a pus pe Mihai Şeitan şef al nou-înfiinţatului Fond de garantare a pensiilor private

Mihai Şeitan a fost ministru al muncii în cabinetul Boc, fiind remaniat după un an

Autor: Ciprian Botea

28.11.2011, 00:07 490

Fostul ministru al muncii Mihai Şeitan a fost numit pe poziţia de preşedinte al Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private, instituţia care va compensa eventualele pierderi suferite de beneficiarii şi participanţii la acest sistem.

Şeitan a fost desemnat pentru această funcţie de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), mandatul fiind de patru ani.

Fondul de garantare va începe să funcţioneze anul viitor, iar până la data de 1 mai 2012 toţi administratorii de fonduri trebuie să vireze prima contribuţie la fond. Valoarea cumu­lată a contribuţiilor iniţiale ale administratorilor ajunge la circa o jumătate de milion de euro, potrivit CSSPP.

Numirea lui Şeitan, care a fost secretar de stat în Ministerul Muncii şi apoi ministru, în funcţia de preşedinte vine în contextul în care Ministerul de Finanţe şi Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) şi-au desemnat deja reprezentanţii în consiliul de administraţie al Fondului.

Membrii consiliului de administraţie sunt Andrei Hass, fost director în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), numit de Finanţe, şi Tudor Moldovan, fostul şef al companiei de asigurări Generali, numit de APAPR, asociaţia profesională a jucătorilor din industria de pensii private.

După numirea membrilor din conducerea Fondului de garantare, consiliul de administraţie al instituţiei trebuie să se întrunească în termen de 30 de zile pentru a elabora statutul propriu, structura organizatorică şi de personal.

Fondul garantează drepturile partici­panţilor şi beneficiarilor la sistemul de pensii private atât în perioada de acumulare a contribuţiilor, cât şi după deschiderea dreptului la pensie. Pierderile acoperite de Fond trebuie să provină din incapacitatea administratorilor sau a furnizorilor de pensii de a-şi onora obligaţiile asumate.

Contribuţia iniţia­lă este de 1% din capitalul social minim necesar autorizării unui administrator de pensii. Capitalul minim este de 4 milioane de euro pentru administratorul unui fond de pensii private obligatorii şi de 1,5 milioane de euro pentru administratorul unui fond de pensii facultativ.

Pe segmentul pensiilor private obligatorii activează nouă administratori de fonduri, care deţin şi fonduri de pensii facultative. Numărul participanţilor la fondurile de pensii se ridică la circa 5,7 milioane, iar valoarea activelor nete depăşeşte 6,4 mld. lei (aproape 1,5 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO