Eveniment

Pensiile facultative vor atrage 400.000 de persoane

01.12.2005, 20:16 13

Sistemul de pensii facultative va atrage circa 300.000-400.000 de contribuabili in a doua parte a anului viitor, afirma Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS).

El estimeaza ca pilonul III (pensiile facultative) va deveni operational in septembrie 2006. Legea care reglementeaza acest sector a fost aprobata de Guvern si urmeaza sa fie dezbatuta de Parlament. "Proiectul a fost trimis deja Camerei Deputatilor, la Comisia de Munca", a declarat Seitan, prezent ieri la o conferinta organizata de revista Bilant.

El a explicat ca una dintre marile probleme ale actualului sistem public este faptul ca aproximativ un milion de persoane, obligate prin lege sa participe la acest sistem, nu platesc. In afara de cei care lucreaza "la negru", printre cele un milion de persoane care nu contribuie se numara patronii, liber-profesionistii si alte persoane care nu au statut de salariat. El a explicat ca a fost inceputa deja elaborarea unor proceduri pentru compararea bazei de date a CNPAS cu cea a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), pentru a-i depista pe cei care intocmesc declaratii de contributii si nu le platesc. "Sunt peste 4,8 milioane de contribuabili declarati. Daca fac o comparatie cu datele de la ANAF, iese o diferenta imensa", a declarat Seitan. El a adaugat ca peste doua saptamani va fi definitivat proiectul de lege privind pensiile obligatorii administrate privat, care va intra in vigoare in cursul lui 2007. Totusi, autoritatile nu se pun de acord in privinta modului in care va fi acoperit deficitul de circa 1,5-2 mld. euro, cauzat de transferul de bani de la fondul de pensii administrate de stat la fondul de pensii obligatorii administrate privat. Seitan propune ca surse pentru finantarea deficitului un imprumut de la Banca Mondiala, banii din privatizari si o emisiune de titluri de stat pe termen lung de catre Ministerul Finantelor.

Mihai Tanasescu, presedintele Comisiei buget-finante din Camera Deputatilor, spune ca banii din privatizare nu pot fi utilizati pentru acoperirea deficitului, o eventuala solutie fiind renuntarea la scaderea contributiilor in 2007-2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO