Eveniment

Peste 1.100 de pasapoarte stampilate

09.08.2005, 19:39 22

Pasapoartele a 1.170 de cetateni romani care au depasit durata de sedere in Spatiul Schengen si au revenit in tara, incepand de duminica de la ora 0.00, prin vamile din Arad, Bihor si Satu Mare au fost stampilate, pentru a se constata aceasta depasire.

In acelasi timp, numarul persoanelor care au intrat in tara, sambata si duminica, pe la Vama Cenad din judetul Timis, s-a dublat, fata de vineri.

Celor 1.170 de romani intrati in tara prin vamile nord-vestice nu

le-au mai fost retinute pasapoartele, insa aceste documente au fost marcate, urmand ca titularii sa se prezinte la serviciile judetene de pasapoarte pentru a prezenta documentele din care sa reiasa ca prelungirea sederii lor in spatiul Schengen peste cele 90 de zile permise a fost justificata.

In saptamana precedenta, au fost retinute in vamile de pe raza Directiei Politiei de Frontiera Oradea un numar de 4.240 de pasapoarte, toate fiind deja trimise inspectoratelor de politie emitente, unde titularii le pot recupera in cazul in care pot justifica depasirea celor 90 de zile de sedere.

In vama timiseana Cenad, pana ieri dimineata, 148 de persoane au fost trecute in baza de date, iar dintre acestea 80 nu au putut sa demonstreze politistilor de frontiera motivul intarzierii si au fost indrumate spre serviciile de pasapoarte, pentru a da explicatii in legatura cu depasirea perioadei de sedere, a spus Viorel Alexe, purtatorul de cuvant al IPF Timis.

In vama satmareana Petea, traficul a crescut la sfarsitul saptamanii trecute, imediat dupa ce s-a anuntat ca autoritatile nu mai confisca pasapoartele, insa nu semnificativ.

Duminica, timpul de asteptare pentru a intra in tara a fost de cel mult 30 de minute. In cursul zilei de ieri traficul a revenit la valori normale, a declarat subcomisarul Dorel Sabau de la IJPF Satu Mare. Potrivit acestuia, in urma deciziei de a nu mai fi retinute pasapoartele la intrarea in tara, peste 200 de persoane au fost trecute in baza de date a Politiei de Frontiera Satu Mare pentru ca au depasit termenul legal de sedere.

In Arad, de cand a intrat in vigoare noua masura, au intrat prin cele patru puncte de trecere a frontierei din judet - Nadlac, Turnu, Curtici si Varsand - 18.000 de persoane. Inspectorul principal Iudt Robert, purtatorul de cuvant al IJPF Arad, a declarat ca aproximativ 700 dintre acestea nu aveau actele in regula si au fost trecute in baza de date a inspectoratului.

Serviciul de Pasapoarte Bihor elibereaza incepand de astazi pasapoarte in doar trei ore de la depunerea cererii, daca solicitantii platesc o taxa de urgenta in valoare de 100 de lei noi. Potrivit unei dispozitii a prefectului judetului Bihor, Ilie Bolojan, eliberarea pasapoartelor in regim de urgenta nu mai trebuie insotita de justificarea de catre solicitant a caracterului urgent al cererii sale. Prefectul de Bihor afirma ca aceasta masura a fost luata in premiera nationala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO