Eveniment

Peste 4% din PIB se duce la sanatate

10.10.2006, 19:33 13

Bugetul alocat sanatatii ar putea creste anul viitor la 4% din PIB (peste 4 mld. euro) pe fondul cresterii venitului pe cap de locuitor.
"Este pentru prima data in ultimii 16 ani, cand sanatatea va avea peste 4% din PIB, in conditiile in care venitul pe cap de locuitor va creste cu 15-20%", a afirmat Eugen Nicolaescu, ministrul sanatatii. Acesta a precizat ca o alta masura pe care o are in vedere, dupa finalizarea proiectului de Buget pentru 2007, se refera la un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru o noua rectificare bugetara vizand plata datoriilor din 2005. Dupa ce a fost efectuata plata datoriilor aferente anului trecut, "au fost identificate" noi sume care trebuie alocate.
Plata acestora se va face in principal din Fondul de Rezerva al CNAS, dar si din fondurile suplimentare sau din veniturile proprii ale Ministerului Sanatatii. Recent, Eugen Nicolaescu a declarat ca in noiembrie va demara un proiect prin care populatia intregii tari va beneficia de investigatii medicale gratuite, masura care se va finaliza in 2007.
Potrivit ministrului, programul are ca scop crearea unei imagini asupra necesitatilor medicale reale din Romania, concluziile urmand sa serveasca drept baza a alocarii banilor in diverse programe medicale.
Evaluarea starii de sanatate se va face la nivelul intregii populatii, indiferent daca persoanele beneficiare au sau nu calitatea de asigurat. Potrivit lui Nicolaescu, programul va fi finantat din bugetul Ministerului Sanatatii
Suma la care se va ridica intreaga operatiune este de peste 250 mil. euro. Banii provin din taxa de viciu din acest an. O actiune de asemenea amploare nu s-a mai derulat in Romania de peste 60 de ani.
Nicolaescu sustine ca in prezent in Romania programele de sanatate se concep fara o baza stiintifica, ceea ce impune necesitatea unui astfel de program. Banii vor acoperi costurile campaniei de informare a populatiei, includerea medicilor de familie in program, programele informatice puse gratuit la dispozitia acestora, setul de analize paraclinice facute la recomandarea medicului de familie si dotarile de tehnologie a informatiei. Toate analizele medicale vor fi facute in spitalele publice. Nicolaescu spune ca va cere sprijinul mediatorilor comunitari sanitari si al primarilor pentru persoanele care nu figureaza in evidentele Serviciului Informatizat de Evidenta a Persoanei pentru ca nu au acte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO