Eveniment

Petrom a incheiat contracte de 80 mil. $ in criza gazelor

25.01.2009, 19:03 48

Petrom, cea mai mare companie locala, a reusit pe perioada crizei sa incheie direct contracte de vanzare de pacura catre unitatile de producere a energiei electrice pentru peste 260.000 de tone de pacura, ceea ce ar insemna pentru companie incasari de circa 80 mil. dolari.
In perioada in care toate importurile de gase rusesti au fost sistate din cauza conflictului ruso-ucrainean, pe piata locala a fost instalata "situatia de urgenta", ceea ce le-a permis producatorilor de energie sa incheie direct contracte cu furnizorii de pacura, fara a mai recurge la licitatii de achizitie. Masura a fost luata pentru a scurta perioada de trecere de la utilizarea gazelor in producerea de electricitate la pacura.
Potrivit jucatorilor din piata, pretul pacurii este de circa 250-300 de dolari pe tona, ceea ce ar insemna incasari de circa 80 de milioane de dolari pentru Petrom exclusiv din comercializarea pacurii in timpul crizei gazelor.
Potrivit datelor Ministerului Economiei, contractele au fost incheiate in perioada 7-21 ianuarie, iar cel mai mare contract al Petrom a fost cel pentru livrarea a 200.000 de tone de pacura pe an catre Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), din care 120.000 de tone in primul trimestru din acest an.
ELCEN consuma in perioada de iarna intre 100.000 si 350.000 tone de pacura, iar compania ar fi fost oricum obligata sa cumpere pacura in aceasta perioada din cauza variatiilor care se inregistreaza in cazul unui producator de energie electrica.
Petrom a mai incheiat contracte cu Termoelectrica pentru 48.400 de tone - din care s-au livrat 42.600 de tone - si cu Electrocentrale Galati pentru 12.000 de tone, cu livrare esalonata. In cazul contractului cu Termoelectrica, Petrom are un contract inca din 2006 care se prelungeste anual prin act aditional, iar in 2009 s-a facut o suplimentare de cantitate cu 15.000 de tone.
O alta companie care a putut sa profite de criza gazelor este traderul Master Chem Oil care a incheiat cu Electrocentrale Constanta contracte de vanzare a 13.000 de tone de pacura din import. Astfel, luand in calcul un pret de vanzare de circa 300 de dolari pe tona, traderul de produse chimice si petrochimice a castigat circa 4 milioane de dolari. Master Chem Oil a mai incheiat un contract si cu Termoelectrica pentru o cantitate de 10.000 de tone, din care au fost livrate 6.000 de tone. Potrivit Mediafax, compania a fost infiintata in 2001 si are birouri in Elvetia si in Romania. Afacerile Master Chem Oil au fost in 2007 de circa 5,5 milioane de euro.
Dupa rezolvarea conflictului gazelor dintre Rusia si Ucraina, Gazprom spera sa semneze cu Ucraina contracte privind furnizarea gazului pe o perioada de 20-30 de ani, pentru a asigura un tranzit stabil catre Europa.
Intre timp insa, conflictul a facut multe victime, atat in randul tarilor europene, cat si in taberele celor doi adversari.
Astfel, Bulgaria a estimat pierderile rezultate din intreruperea livrarilor de gaze la 327 mld. dolari si a cerut Gazprom compensatii. In replica, Gazprom a invocat la finele saptamanii trecute o situatie de "forta majora", ca raspuns la cererile de despagubiri facute de clientii europeni privati de gazele rusesti timp de doua saptamani, potrivit AFP, citata de Mediafax. Compania rusa a evaluat la randul sau ca a suportat pierderi de circa 100 mil. euro pe zi, pentru ca nu a mai vandut gaze.
O alta victima a conflictului gazelor este chiar directorul companiei ucrainene Naftogaz, Oleg Dubina, care a fost spitalizat din cauza unor probleme cardiace. Premierul ucrainean Iulia Timosenko, a declarat ca instructiunile contradictorii date de ea si de presedintele ucrainean Viktor Iuscenko in timpul crizei au constituit un stres pentru Dubina, care a fost spitalizat.
 
Nabucco incepe sa se miste in 2011
 
Consortiul care va realiza gazoductul Nabucco va scoate la licitatie lucrarile de constructie a proiectului la sfarsitul anului in curs sau la inceputul anului 2010, a declarat directorul general al proiectului, Reinhard Mitschek, citat de Bloomberg si preluat de Mediafax. Nabucco asteapta totodata ca angajamentele din partea clientilor si furnizorilor sa fie facute pana la sfarsitul anului 2010, a spus Mitschek. Conducta va transporta gaze din regiunea Marii Caspice incepand cu 2013, iar partenerii proiectului sunt OMV (Austria), MOL (Ungaria), RWE (Hermania), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania) si Botas (Turcia). Costul estimat al proiectului Nabucco este de circa opt miliarde de euro.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO