Eveniment

PFA-ul ramane cea mai "ieftina" forma de plata a salariilor la nivel executiv

PFA-ul ramane cea mai „ieftina” forma de plata a salariilor la nivel executiv
18.01.2010, 23:18 3214

Desfiintarea impozitului de 3% pe venit pentrumicrointreprinderi ar putea determina companiile sa isi plateascamanagerii pe noi tipuri de contracte. Angajatorii care vor sareduca din taxele aferente salariilor mari ale managerilor ii potplati prin contracte de tip PFA sau prin intermediul firmelorpersonale ale acestora.

"Am observat in ultimele luni ca majoritatea clientilor meiopteaza sa-i plateasca pe manageri cu o suma mai mica pe contractulde munca si sa le ofere bonusuri sau prime pe PFA sau pemicrointreprinderi aflate in gestiunea acestora. Astfel,angajatorii platesc mai putin de jumatate din salariul pe care ilia in realitate un manager pe cartea de munca", sustine BogdanToth, general manager al companiei de consultanta in managementHR4U din Timisoara.

La un salariu brut de 60.000 de euro pe an, angajatorul cheltuie76.465 de euro pe an daca suma este trecuta pe contractul de munca,la angajat ajungand un venit net de peste 42.000 de euro, potrivitinformatiilor furnizate de reprezentantii firmei de consultantafiscala si audit LeitnerLeitner.

Daca acelasi salariu de 60.000 de euro pe an este trecut pe PFAsi nu in contractul de munca, angajatorul nu mai plateste nimic inplus pe langa salariul brut anual, iar angajatul incaseaza cu peste5.000 de euro anual mai mult decat ar fi obtinut prin contractul demunca.

Mai avantajos pentru angajator este si daca managerul cusalariul brut de 60.000 de euro pe an primeste remuneratie prinintermediul unei societati personale. O alta forma de plata asalariilor la nivel executiv care implica costuri reduse pentruangajator si pentru angajat o reprezinta contractele de managementincheiate intre manager si companie, in care, la un salariu de60.000 de euro brut anual, angajatorii mai platesc, pe langaaceasta suma, alti 3.120 de euro din taxe si impozite, iar laangajat ajunge un venit net de peste 47.000 de euro pe an, cu peste5.000 de euro mai mult decat ar fi obtinut printr-un contract demunca.

"Contractul de management se poate folosi in cazul managerilorce sunt si administratori - este un contract civil de mandat. PFAeste mai avantajos decat contractul de management pentruadministratorii manageri, pentru ca se pot deduce cheltuieliaferente realizarii de venituri impozabile, iar in cazulcontractului de management nu", sustine Bogdan Voinescu, managingdirector al LeitnerLeitner.

Alternativele de angajare precum "PFA" nu au sustinerelegala

Chiar daca e mai avantajos pentru angajator sa aleaga altetipuri de contract decat contractul individual de munca pentru aplati salariile managerilor, legea spune ca nici activitateadintr-o microintreprindere si nici cea desfasurata de PFA nu potinlocui munca derulata pe baza contractelor de munca.

"O astfel de abordare este eronata din punct de vedere tehnic sinu are sustinere legala. (...) Nu este optionala inlocuirea uneiactivitati dependente (cum este cea desfasurata in bazacontractelor individuale de munca si care presupune, printrealtele, folosirea bazei materiale a angajatorului) cu o activitatede natura independenta (cum este cea desfasurata printr-omicrointreprindere deja platitoare de impozit pe profit sau oPFA)", sustine Alina Timofti, partner NNDKP Tax AdvisoryServices.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO