Eveniment

Piata alimentelor ecologice se va tripla

14.02.2005, 00:00 13

Piata interna a alimentelor ecologice va creste in acest an de trei ori fata de valoarea inregistrata anul trecut, cand s-a oprit la 1 milion de euro.
"Valoarea pietei romanesti de produse alimentare ecologice este destul de mica inca, dar estimam ca va creste de trei ori in 2005, si de pana la sase ori in 2006. Pe de alta parte, importurile au insemnat aproximativ 30% din piata", spune Radu Panait, directorul general al Natura Land, unul dintre cei mai mari importatori sI distribuitori de alimente ecologice. In 2004, piata a fost de 400.000 de euro.
"Principala problema cu care se confrunta piata interna a produselor ecologice este lipsa de procesatori autohtoni si lipsa de informare a producatorilor si consumatorilor", spune Panait.
Doar cateva companii mai mari din industria alimentara - LaDorna, AsiNature din Sibiu - au decis sa investeasca in producerea sI lansarea pe piata a produselor ecologice, insa sI acestia sunt tentati mai mult de export, din cauza dimensiunilor reduse ale cererii autohtone.
In schimb, exporturile de alimente ecologice s-au situat la circa 10-15 milioane de euro, fiind dominate, in cea mai mare parte, de materii prime. "Exportam, in principal, materie prima care este prelucrata in tarile UE dupa care este importata sub forma de produs finit", sustine Panait.
Pe piata interna, cele mai mari vanzari sunt facute de zaharul brun ecologic, importat din Brazilia, painea de secara, budinca si laptele vegetal, importate, alaturi de alte produse ecologice importate din tari UE.
"Cererea de alimente ecologice este destul de mare, dar primul pas in dezvoltarea unei industrii autohtone a produselor ecologice este importul, pentru a familiariza consumatorii cu acest tip de alimente. Pe piata interna, principalii consumatori sunt tinerii si femeile", spune Panait.
Suprafata totala folosita in agricultura ecologica a fost de 75.000 de hectare in 2004, fata de 57.200 de hectare in anul anterior. Estimarile pentru acest an merg catre marirea acestei suprafete la 100.000 de hectare iar pentru 2007 catre dublarea acesteia.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO