Eveniment

Piata constructiilor a depasit anul trecut 10 miliarde de euro

11.02.2008, 19:15 24

Piata constructiilor a depasit anul trecut valoarea de 10,5 miliarde de euro, in crestere cu 55% (in euro) fata de 2006, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica (INS).
Anul trecut a adus cea mai rapida crestere a pietei constructiilor de dupa Revolutie, de 55% in euro, ceea ce a dus valoarea totala a lucrarilor de constructii de la 6,8 miliarde de euro in 2006 la 10,5 mld. euro in 2007. In termeni reali, cresterea pietei a fost de 33,6% (conform datelor INS), cea mai mare din toate statele membre ale Uniunii Europene, potrivit Eurostat. Pe langa cresterea in termeni reali, la explozia din constructii au contribuit si cresterea preturilor din acest domeniu (circa 10%, potrivit INS) si aprecierea medie de 5,6% a leului fata de euro in 2007, comparativ cu 2006.
Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO), spune ca anul acesta cresterea valorica a pietei constructiilor ar putea fi chiar mai ridicata decat cea de 3,7 miliarde de euro de anul trecut.
"Anul 2007 a fost un varf de crestere al ultimilor ani, insa estimam ca daca in 2008 vor fi cofinantate toate fondurile structurale puse la dispozitie de Uniunea Europeana, vom asista la o crestere valorica mai dinamica decat cea din anul precedent", a declarat pentru ZF presedintele ARACO. Potrivit estimarilor sale, anul acesta piata constructiilor va creste valoric cu 35%, pana la 14 miliarde de euro. Cresterea preturilor din constructii ar putea fi mai rapida anul acesta, de circa 15%, fata de 10% in 2007, spune Plosceanu.
La explozia de anul trecut a constructiilor de anul trecut au avut contributii asemanatoare toate componentele pietei. Pe tipuri de constructii, segmentul rezidential s-a miscat cel mai lent (plus 29,3% in termeni reali, fata de ritmul de 33,6% al intregii piete), cel nerezidential (cladiri de birouri si spatii comerciale) a crescut cu 34%, iar lucrarile de infrastructura si altele asemanatoare au crescut cu 36,6%.
Pe elemente de structura, cel mai rapid au avansat lucrarile de intretinere si reparatii curente (plus 37%), urmate de reparatiile capitale (36,7%) si de constructiile noi (31,3%). Operatorii din constructii spun insa ca ritmul rapid de crestere a pietei este destul de greu de suportat, in conditiile scumpirii materialelor de lucru si a fluctuatiilor valutare din ultima perioada. Mai mult, in contractele cu statul, firmele de constructii sustin ca preturile ar trebui ajustate pe parcursul derularii lucrarilor, pentru a include scumpirea materialelor si eventualele efecte ale cursului de schimb.
"Piata constructiilor este supraincalzita si ar putea exista riscul unor derapaje, daca entitatile achizitoare cu capital de stat nu vor lua masuri in ceea ce priveste fiscalitatea din domeniul constructiilor. Avand in vedere presiunea la care sunt supuse firmele de constructii de a investi puternic in modernizarea unitatilor de productie si a capacitatilor logistice, o decizie care s-ar putea lua ar fi neimpozitarea profitului reinvestit", explica Plosceanu.
Reprezentantii ARACO vor avea astazi o intalnire cu oficialii ANRMAP (Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice) pentru a conveni asupra variantei finale a formulei de ajustare dinamica a preturilor pe parcursul derularii contractelor de executie.
ARACO a avut mai multe runde de discutii cu oficialii ANRMAP, intrucat scumpirea materialelor de constructii si fluctuatiile semnificative de curs valutar afecteaza puternic profitabilitatea si competitivitatea firmelor de constructii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO