Eveniment

Piata de vin a crescut cu 17% peste estimari

Piata de vin a crescut cu 17% peste estimari
02.04.2009, 22:23 23

Cele mai vandute branduri de vin au adus anul trecut 30% din vanzarile primilor opt jucatori, intr-un an in care recolta obtinuta a stabilit un record in industrie.

"Anul 2008 a fost unul excelent atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ, depasind media la hectar. Am avut o crestere generala a pietei de 17% si de 31% pe vinurile cu denumire de origine controlata. Am fost peste estimarile initiale", a spus Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV).
Calculele facute pentru 2009, care mergeau pe un avans de 10% in volum, ar putea fi date peste cap, dupa ce in primele luni vanzarile au fost slabe.
"Semnalele pe care le avem de la pro-ducatori sunt ca fiecare incearca sa mentina macar cifra de afaceri, fara a recurge la cresteri de preturi. Piata nu ar putea sa suporte cresteri de preturi", mai spune Gheorghe. El mai spune ca exista si producatori ale caror vanzari au scazut cu 10% de la inceputul anului. "Vanzarile de Paste vor fi un indicator real pentru aceasta situatie", mai spune Gheorghe.
Potrivit PNVV, piata de vin a atins anul trecut 500 mil. euro, productia fiind estimata la 6,3 mil. hectolitri de vin, in conditiile in care media ultimilor ani a fost de 5,5 mil. hectolitri.
"Anul trecut efectele crizei financiare nu au fost resimtite acut deoarece sursele de finantare erau prestabilite inainte de a se cunoaste declansarea crizei financiare. Din pacate, lumea economica de acum a devenit foarte fragila si problemele unei verigi din lantul produsului catre piata devine din ce in ce mai repede si mai accentuat problemele intregului sistem", este de parere Daniel Negrescu, brand manager al Murfatlar.
"Piata de vin este una destul de constanta, iar in contextul de fata este un avantaj, ea nu cunoaste salturi majore intr-un sens sau in altul. Daca lucrurile continua asa mai mult timp, vor aparea si modificari in consum, probabil printr-o migrare a consumului catre economic", a mai spus Negrescu
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO