Eveniment

Piata francizelor, afaceri de 1,2 mld. euro in 2006

19.10.2006, 19:48 14

Sistemul de francize din Romania va genera in acest an o cifra de afaceri de 1,2 miliarde de euro, in crestere cu 30% fata de nivelul inregistrat anul trecut.
"Piata francizelor din Romania va genera o cifra de afaceri de 1,2 mld. euro anul acesta, in conditiile in care vom avea 210-220 de branduri in franciza active pe piata", a declarat Razvan Blid, directorul general al firmei de consultanta in francize CHR Consulting.
Blid este de parere ca intrarea Romaniei in Uniunea Europeana nu va determina schimbari puternice in ceea ce priveste numarul brandurilor in franciza prezente pe piata romaneasca.
"Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana vad o crestere de 25-30% atat in ceea ce priveste numarul de francize prezente pe piata, cat si numarul de aderenti la aceste retele. Aceasta inseamna ca atat francizele nou-intrate, cat si cele prezente deja pe piata romaneasca vor incepe o dezvoltare pe orizontala", a declarat Razvan Blid, directorul general al firmei de consultanta in francize CHR Consulting.
Constantin Anton, prese-dintele Asociatiei Romane de Franciza, considera ca numarul francizelor se va tripla in 2007. "Intrarea in UE va determina o schimbare puternica in comportamentul francizorilor, numarul francizelor prezente pe piata urmand a se tripla in 2007, deoarece majoritatea francizorilor asteptau aderarea pentru a intra pe piata", a spus Anton. Acesta este contrazis de Blid, a carui companie realizeaza in fiecare an un studiu despre piata francizelor din Romania. "Romania are in prezent 200 de francize active si nu cred ca vom ajunge ca in 2007 sa triplam numarul acestora in conditiile in care Ungaria are mai putin de 400 de francize", a spus Blid, care estimeaza ca cele mai mari schimbari de pe piata francizelor vor fi in retail.
"Desfiintarea barierelor vamale dintre Romania si UE se va reflecta in primul rand in pret. Taxele vamale la produsele textile, care acum sunt de 25-30%, vor determina o scadere a preturilor, chiar daca nu la nivelul taxelor, dar e clar ca efectele vor fi simtite de piata", a adaugat Blid.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO