Eveniment

Piata locala a echipamentelor de incalzit a crescut cu 10%, pana la 240 de milioane de euro

12.03.2007, 19:05 36

Piata locala a echipamentelor termotehnice - centrale termice de apartament, echipamente de incalzit - a inregistrat anul trecut o crestere de 10% pe fondul dezvoltarii segmentului rezidential, dar si a pietei de schimb (piata formata de echipamentele care trebuie schimbate, dupa iesirea lor din durata de viata), potrivit principalilor jucatori de pe piata locala prezenti la targul de la Frankfurt, cel mai mare targ de inginerie energetica, tehnologii de incalzire/racire si energie regenerabila.
"Vanzarile de echipamente au ajuns anul trecut la aproximativ 150.000 de piese. Din acestea, 80% reprezinta produse cu un pret mediu de 1.000 de euro, restul fiind reprezentat de echipamente mai sofisticate al caror pret poate depasi 4.000 de euro", au declarat reprezentantii Baxi Romania, unul dintre cei mai importanti furnizori de centrale termice de apartament. In aceste conditii, valoarea pietei de profil a ajuns anul trectut la 240 de milioane de euro.
Un segment care este in plina dezvoltare in Europa de Vest, dar care are o prezenta timida pe piata locala este cel al echipamentelor de incalzit care folosesc surse regenerabile de energie. Acestea sunt panourile solare, pompele de caldura care exploateaza potentialul geotermal sau echipamente de incalzit care folosesc biocombustibili.
Singurele echipamente de incalzit care folosesc surse regenerabile utilizate la noi in tara sunt panourile solare. Potrivit reprezentantilor companiilor de profil, anul trecut s-au vandut cateva zeci de astfel de sis-teme. Pretul unui panou solar depaseste 4.000 de euro.
In ceea ce priveste posibilitatea unor investitii straine in centre de productie in Romania, majoritatea jucatorilor exclud aceasta varianta.
Cele mai bune vanzari pe piata locala sunt inregistrate de brandul italian Ariston care detine o cota de piata de 30%, compania inregistrand vanzari de aproximativ 40.000 de piese, potrivit lui Catalin Dragoleanu, director de vanzari pe piata locala al Ariston.
Urmatorii clasati sunt Vaillant, Immergas, Junkers (divizie a grupului Bosch) si Ferolli, potrivit lui Paul Vintila, director de vanzari pe piata locala al Vaillant, lider pe piata europeana de profil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO