Eveniment

Piata s-a invatat cu scaderile si cere Bancii Nationale o dobanda si mai redusa

Piata s-a invatat cu scaderile si cere Bancii Nationale o dobanda si mai redusa
29.03.2010, 23:30 28

Impactul reducerii dobanzilor se va vedea insa doar treptat pepiata, bancile reactionand deja cu intarziere la precedenteledecizii de politica monetara, mai ales in conditiile in care inpretul imprumuturilor oferite include si costul tot mai mare cucreditele neperformante.
"Cred ca trendul de relaxare a politicii monetare va continua si inperioada urmatoare, atat timp cat tinta de inflatie nu esteamenintata", spune Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank, a patramare banca locala dupa active. El vede o transmitere treptata asemnalelor de politica monetara in economia reala, la fel ca intrecut, si diferit intre dobanzile la depozite si cele lacredite.
"Intai va scadea dobanda pasiva (la depozite, n. red.), fiindposibile si scaderi sub nivelul dobanzii de politica monetara.Dobanda activa (la credite, n. red.), fiind puternic influentata denivelul creditelor neperformante, are un decalaj de impact mailung", mai spune Oprescu. La nivelul pietei, crediteleneperformante reprezinta circa 15% din totalul creditelor acordatesectorului privat, ponderea fiind dubla fata de cea din urma cu unan.
Analistii considera ca ieftinirea creditelor va da totusi o gura deoxigen firmelor sanatoase.
"Va exista un efect pozitiv de antrenare in economie, pentru camacar companiile care au proiecte viabile vor fi astfel incurajatesa se imprumute pentru a le dezvolta. Dobanzile inalte la creditenu fac decat sa puna piedici in dezvoltare, insa pe langa opolitica monetara stimulativa este nevoie si de multe alte elementepentru relansare", comenteaza Mihai Ion, presedintele RaiffeisenAsset Management.
Pentru industria fondurilor de investitii si piata de capital el nuse asteapta la efecte spectaculoase pe termen scurt. "Doar nisteinvestitori dispusi sa tolereze perioade de volatilitate si sa-siasume pozitii pe termen mai lung pot renunta la depozite pentru ase orienta spre alte instrumente."
Catalin Parvu, directorul general al Piraeus Bank, considera caevolutia cursului si a inflatiei vor sustine in continuarerelaxarea politicii monetare. "Ca si in cazul reducerilor operateanterior de BNR, efectul se va face simtit prin scaderea dobanziloroferite de banci pentru imprumuturi, tendinta sustinuta si dediminuarea dobanzilor interbancare."
Mihai Bogza, presedintele Bancpost, spune ca ieftinirea creditelorsi reluarea procesului de creditare sunt franate de perceptia derisc inca importanta. In plus, nu toate bancile merg in acelasi pascu reducerea dobanzilor. "Noi am incercat sa reducem dobanziledestul de agresiv (la depozite, n. red.), dar vedem ca tendinta nueste urmata si de concurenta. Daca nu se misca si concurenta, nuputem merge singuri, pentru ca ne-am pierde clientii", spuneBogza.
Sorin Popa, director general adjunct al BRD, spune de asemenea caoferirea de catre unele banci a unor dobanzi mari la depozite artrebui sa ridice semne de intrebare cu privire la eventualeprobleme de lichiditate.

Leul poate suferi daca dobanda scade preamult
Banca centrala ar putea continua ciclul de relaxare a politiciimonetare, reducand dobanda spre nivelul de 6% pe an pana in vara,considera Eugen Sinca, analist in cadrul BCR.
"Dupa ce au scazut accentuat in ultimele trei luni, randamenteletitlurilor de stat s-ar putea consolida in jurul nivelului de 6,5%,in timp ce ratele dobanzilor interbancare pe termen scurt se vormentine sub dobanda de politica monetara."
Nicolaie Alexandru Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank, spuneinsa ca in ciuda semnalului clar de reducere a dobanzilor, bancilenu au in continuare nicio garantie ca BNR nu va permite o revenirea ratelor la niveluri mai inalte, in cazul in care ar apareapresiuni de depreciere a leului. "Pe termen scurt, tendinta deapreciere a leului este probabil sa continue, insa BNR va incercasa se opuna. Pe un orizont de trei-sase luni credem insa cadeciziile de reducere a ratei de dobanda-cheie, persistentaexcesului de lichiditate pe plan local si eventualele masuri deretragere la nivel global vor determina deprecierea leului pana injurul nivelului de 4,2 lei pentru un euro", spune Chidesciuc.
"Cererea scazuta din economie, progresele facute in acordul cu FMIsi atenuarea presiunilor de finantare externa vor permite probabilBNR sa faca noi pasi de relaxare a politicii monetare pe parcursulanului. Ne asteptam ca BNR sa mai taie 0,25 puncte procentuale dindobanda la sedinta din mai, inainte sa se opreasca la nivelul de6,25% pe an", spune Ilker Domac, seful departamentului de analizapentru Turcia si Europa de Sud-Est in cadrul Citibank.

Extrase din comunicatul privind deciziile Consiliului deAdministratie al BNR
Datele statistice releva o usoara atenuare a ritmului de scadere aconsumului final, imbunatatirea performantelor exporturilor simentinerea deficitului de cont curent la niveluri sustenabile. Inacelasi timp, ritmul anual de crestere a creditului acordatsectorului privat, in special a imprumuturilor in moneda nationala,a ramas in teritoriu negativ.
Se remarca imbunatatirea semnificativa a lichiditatii din sistemulbancar. Cu toate acestea, ratele medii ale dobanzilor la depozitelesi la creditele noi, desi au consemnat evidente ajustaridescendente, raman relativ ridicate comparativ cu nivelul dobanziide politica monetara.
Se urmareste consolidarea conditiilor favorabile revitalizariisustenabile a procesului de creditare si relansarii durabile aactivitatii economice.
Perspectivele indica o continuare a procesului de dezinflatie, darsi mentinerea incertitudinilor legate de evolutiile mediuluiextern, ale fluxurilor de capital, ale preturilor administrate,precum si ale unor preturi volatile.
CA al BNR a hotarat gestionarea adecvata a lichiditatii dinsistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelorrezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si,respectiv, in valuta ale institutiilor de credit.
Urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avealoc in data de 4 mai 2010, cand va fi analizat noul Raporttrimestrial asupra inflatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO