Eveniment

Piata tamplariei termoizolante se indreapta catre 600 mil. euro

01.03.2006, 20:21 17

Piata tamplariei termoizolante va creste anul acesta cu cel putin 15%, pana la circa 600 de milioane de euro, potrivit estimarilor producatorilor de profil.

Piata tamplariei termoizolante va creste anul acesta cu 15% o data cu nevoia de modernizare a locuintelor romanesti. Majorarea pietei va continua si in 2007, pentru ca efectul aderarii la Uniunea Europeana nu se va simti din primul an, a declarat pentru ZF Marin Crutescu, presedintele Patronatului Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT) care reprezinta interesele a circa 143 de firme de profil.

"Estimarile noastre indica o crestere pana la 600 de milioane de euro. Suma include tot ceea ce tine de tamplarie - ferestre din aluminiu, lemn, PVC si otel", precizeaza Crutescu.

El a precizat ca pretul final al produselor de tamplarie ar putea creste in acest an cu 5-10%, pe fondul majorarii costurilor de productie, in principal ca urmare a scumpirii utilitatilor.

Presedintele PPTT a avertizat ca peste jumatate din firmele din domeniu vor disparea de pe piata in urmatorii patru-cinci ani, ca urmare a aderarii la UE, a concurentei si a necesitatii respectarii unor norme stricte. In opinia sa, firmele mari, cu o cifra de afaceri de cel putin 5 milioane de euro si mai mult de 100 de angajati, isi vor uni activitatile pentru a putea rezista pe piata.

"Avem exemplul Ungariei, unde dupa aderarea la Uniunea Europeana nici o companie de constructie nu a mai castigat licitatii pentru proiectele importante. Daca vrem sa nu ramanem subcontractori dupa intrarea in UE, una dintre solutii ar fi ca firmele mari sa-si uneasca activitatile", explica Crutescu.

Pe piata exista peste 3.000 de firme, din care 50 sunt mari, 200 sunt mijlocii, iar restul de mici dimensiuni. Printre jucatorii cei mai importanti se numara Gealan, Rehau, Veka, Corina Gealan, Lipoplast Timisoara, Suki Bucuresti sau Far Est, dar exista si jucatori atipici pentru acest business precum combinatul petrochimic Oltchim Ramnicu Valcea, care produce profile din PVC. Toti marii producatori de profile de PVC si geam termoizolant au raportat anul trecut cresteri semnificative ale cifrei de afaceri.

Piata de profil este de asteptat sa intre intr-o faza de sortare pe criteriul calitatii produsului finit, din perspectiva aderarii Romaniei anul viitor la structurile UE. Rata de crestere globala a pietei nu va fi afectata de aceasta triere, in conditiile in care acum se estimeaza ca producatorii ce nu indeplinesc standardele de calitate corespunzatoare reprezinta 12 - 15% din cei existenti pe piata, iar ca volum numai 10%.

Geamul termoizolator este unul dintre materialele de constructii aparut pe piata romaneasca dupa 1990, care a reusit sa creeze de la zero o piata cu vanzari anuale de peste jumatate de miliard de euro.

Reprezentantii Patronatului Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta dezaproba calitatea lucrarilor de reconstructie a caselor pentru sinistrati derulate in 2005 si au manifestat interesul de a se implica in programul guvernamental de reabilitare termica a cladirilor.

Presedintele PPTT a precizat ca a transmis Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, in urma cu circa trei saptamani, o scrisoare in care este prezentata aceasta intentie, insa nu a primit un raspuns din partea institutiei. catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO