Eveniment

Pierderi de 17,7 mil. euro la Tractorul

27.10.2005, 20:32 14

Uzina Tractorul Brasov, aflata in plin proces de privatizare, a inregistrat in primele noua luni pierderi in valoare de 64,3 milioane de lei (17,7 milioane de euro), in conditiile reducerii cu peste 10% a cifrei de afaceri.

Vanzarile uzinei s-au ridicat in primele trei trimestre la 111,6 milioane de lei (30,8 milioane de euro).

Societatea a inregistrat o scadere a vanzarilor atat pe piata interna, cat si pe piata externa, iar volumul mare de plati restante si penalitati a accentuat lipsa capitalului de lucru.

Tractorul s-a mai confruntat si cu cresterea accentuata a preturilor la furnizorii de materii prime si utilitati, lipsa disponibilitatilor banesti determinand si o scadere a volumului de productie.

Uzina are datorii totale in valoare de circa 640 milioane de lei (178 milioane de euro) si un capital social de 92,3 milioane de lei (25,6 milioane de euro).

Autoritatile romane s-au angajat in negocierile cu Fondul Monetar International sa privatizeze sau, daca procesul de trecere in proprietate privata esueaza, sa lichideze societatea, una dintre cele mai importante firme romanesti ramase in portofoliul statului.

Pentru privatizarea Tractorul, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului se afla in negocieri cu firma indiana Mahindra & Mahindra.

Potrivit ministrului economiei, Codrut Seres, procedurile de privatizare vor fi finalizate in luna decembrie.

Investitorul interesat sa preia uzina Tractorul Brasov ar trebui sa prezinte un plan de afaceri de 200 milioane dolari, corespunzator valorii ajutoarelor de stat acordate companiei romanesti de-a lungul timpului, a afirmat, marti seara, premierul Calin Popescu-Tariceanu, intr-o emisiune la TVR.

El a aratat ca obligatia, prevazuta in legislatia privind privatizarea societatilor de stat, ca firma interesata de Tractorul Brasov sa prezinte un plan de afaceri echivalent ca valoare cu cuantumul aju-toarelor fiscale acordate uzinei brasovene este unul dintre principalii factori care intarzie vanzarea societatii.

"Este greu de crezut ca cineva ar plati 200 de milioane de dolari pentru Tractorul, o societate ca o fata frumoasa careia i-a trecut vremea si pe care nu o mai vrea nimeni. Speram, totusi, sa rezolvam situatia societatii brasovene", a spus Tariceanu.

Compania din Brasov a produs, anul trecut, 5.082 de tractoare, din care 2.175 unitati pentru piata interna si 2.907 pentru export. andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO