Eveniment

Planurile lui Sorin Oprescu: Nu se gândeşte „deocamdată“ la preşedinţie, dar nu s-ar da în lături să aibă toată puterea în Bucureşti

Foto Mihai Dăscălescu

Autor: Otilia Ciocan

20.10.2013, 19:37 458

A avut şi are încă multă priză la public. De aceea, alături de Mugur Isărescu, numele său este pronunţat în momente de criză sau de cum­pănă în legătură cu o posibilă candidatură la ale­gerile prezidenţiale. Nu zice niciodată un „da“ sau „nu“ definitiv cu privire la acest aspect - iar reţeta a respectat-o şi ieri când a fost invitat la emisiunea „După 20 de ani“ difuzată de ProTV.

A învăţat în cariera politică - chiar dacă susţine că nu face politică - să fie ambiguu. Nu doar declaraţiile sale, ci şi proiectele sale sunt uneori vagi, ceea ce îl salvează este aparenta naturaleţe şi discursul dezinhibat.

În emisiunea de la ProTV, Oprescu a su­gerat că nu are destulă putere în Capitală, deşi are multe planuri, şi aşteaptă ajutorul guver­nului. Descentralizarea preconizată ar putea aduce ceva nou şi în modul de funcţionare al ad­ministraţiei Bucureştilor – pentru că nu este bine ca oraşul să funcţioneze ca şapte oraşe – arată edilul-şef.

 

Ce a mai spus Oprescu la ProTV:

  • Dacă o să funcţionăm mai departe ca 7 oraşe (primăria generală şi sectoarele - n.n.)… Ei cheltuiesc 100 mil. euro pe panseluţe, iar eu am 71 mil. euro un an de zile pentru toate parcurile.

  • Sunt de acord să preiau la Bucureşti metroul, prin transferul companiei Metrorex de la Ministerul Transporturilor, cu condiţia să primesc şi finanţarea de la guvern.

  • Acum vreo două săptămâni am discutat cu Liviu Dragnea variante: regiunea Bucureşti, cum va fi regiunea metropolitană. I-am spus: „Dacă descentralizaţi fără resursă, e degeaba.”

  • Am de gând să măresc trotuarele de la Calea Victoriei, să pot să fac pista de biciclete pe o parte, dus-întors.

  • Calea Victoriei va fi o arteră de promenadă mai atractivă după ce vor fi amenajate şi prăvălii, cafetării şi restaurante.

  • În Bucureşti există 172 de kilometri de piste pentru biciclete, din care 63 de kilometri sunt blocaţi de Poliţie, care a spus că nu sunt corespunzători.

  • Când va fi rezolvată problema câinilor vagabonzi? În 18 luni vor fi strânşi majoritatea maidanezilor.

  • Nu-mi trece prin cap, în acest moment (să candidez la preşedinţie – n.n.), am spus foarte clar, nu îmi trece prin cap, mă ocup de ale mele, stau în banca mea.

  • Despre posibila candidatură a lui Mugur Isărescu la prezidenţiale şi despre faptul că Ion Iliescu apreciază drept încărcată de şanse o astfel de candidatură: „Domnul Iliescu ştie ce vorbeşte. Acum rămâne ca şi marele vrăjitor, aşa îi spun eu guvernatorului, să dorească“.

  • Va susţine „poporul PSD“ un candidat liberal la Preşedinţie? „Nu, dar nu din cauza substanţei, ci din cauza relaţiilor la nivel judeţean“.

  • Despre scandalul gazelor de şist: „Dacă ar fi gaze de ştist lângă Bucureşti m-aş duce să sap. Pot să sap în Primăverii“.

  • Ar fi fost foarte bine să fi ieşit guvernatorul (BNR - n.red.) să spună «Facem tot ce putem să cumpărăm noi aurul de acolo» (de la Roşia Montană - n.n.).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO