Eveniment

Ploile au adus pierderi de 125 mil. euro industriei viticole

30.09.2005, 20:50 18

Vremea ploioasa din acest an va determina injumatatirea productiei de vin, pierderile din industria viticola fiind de 4.500 miliarde lei vechi (125 mil. euro), conform unei analize realizate de Consiliul National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR).

Potrivit analizei, anul acesta producatorii si comerciantii de vin vor apela la stocurile din anii anteriori pentru a acoperi deficitul de productie, pentru ca majoritatea podgoriilor au fost afectate de ploi.

Astfel, toti indicatorii economici din viticultura vor inregistra valori cu 50% mai mici fata de anul trecut. In 2004, productia de struguri a fost de peste 960.000 de tone, din care mai mult de jumatate struguri din vie nobila, in timp ce productia de vin inregistrata a avut un nivel de sase milioane de hectolitri.

"La nivel national au fost afectati atat micii producatori care detin aproximativ 70% din suprafata cultivata, cat si jucatorii importanti din piata vinului. Cel mai afectat judet viticol a fost Vrancea, unde productia va ajunge doar la 20-30% din potentialul zonei", se arata in analiza. Alte zone grav afectate sunt Murfatlar, unde productia este compromisa in proportie de 20%, Tulcea - 40%, Zona Moldovei (Bucium, Uricani, Husi) - 30%, Dealu Mare - 50%, Dragasani, Stefanesti - pana la 50% si Cotesti, Jaristea - 100%.

Zonele care nu vor avea de suferit din cauza ploilor sunt Cotnari, Tarnave, Banat si Mehedinti.

CNIPMMR considera ca una din implicatiile reducerii productiei de struguri o reprezinta cresterea alarmanta a produselor comercializate la PET cu denumiri falsificate. Reducerea productiei de vin creeaza premisele inmultirii producatorilor de produse contrafacute. De asemenea, va fi afectat si bugetul, deoarece nu se va mai putea colecta cantitatea previzionata de taxe si impozite.

Pentru a ajuta producatorii din domeniul viticol, Ministerul Agriculturii a acordat despagubiri materiale in suma de 1,5 milioane de lei vechi pe hectar cultivat de vie nobila, pentru o suprafata de 104.000 hectare, la nivel national.

"Multi producatori cer insa ca aceasta subventie sa poata fi utilizata diferit, in functie de zona geografica. Cei din nord-estul Moldovei considera ca pot utiliza banii toamna pentru procurarea ingrasamintelor sau primavara cand mult mai necesare sunt produsele de combatere", au sustinut reprezentantii CNIPMMR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO