Eveniment

Pogea admite ca avem nevoie si de finantare externa: de la banci, UE sau FMI

Pogea admite ca avem nevoie si de finantare externa: de la banci, UE sau FMI

Gheorghe Pogea, ministrul finantelor

13.01.2009, 18:53 31

Bugetul va avea nevoie de o componenta de finantare externa, aceasta putand fi acoperita fie de la banci, de la Bruxelles sau FMI, in functie de care vor fi cele mai bune conditii accesibile, a declarat pentru ZF Gheorghe Pogea, ministrul finantelor.

In acelasi timp, el spune ca revizuieste in scadere prognoza de cresterere economica pe 2009 de la 3,5% spre 2,5% din PIB, in timp ce deficitul bugetar ar urma sa urce pana la 2,5% din PIB, ceea ce depaseste nivelul 2% reprezentand cheltuieli de investitii. Cursul mediu avut in vedere este de circa 4 lei/euro, insa estimarile mai pot suferi modificari.
"Imaginea tuturor nevoilor de finantare le voi avea pe 22 ianuarie, cand astept propunerile finale de masuri anticriza de la cele trei grupuri de lucru infiintate special in acest scop. O parte din cheltuielile bugetului vor fi finantate din instrumente structurale, o alta parte tine de proiecte care au finantarea deja asigurata, alaturi de atragerea de resurse de pe piata interna prin certificate de trezorerie si obligatiuni benchmark, precum si de o componenta de finantare externa pentru care vom alege cea mai buna varianta. E nevoie si de finantare externa, iar aceasta poate veni fie de la banci, Bruxelles sau FMI asa cum fac multe tari in conjunctura actuala", afirma seful Finantelor.
El spune ca principiul de baza dupa care va construi bugetul va fi sa includa doar cheltuieli care pot fi si finantate.
Chiar daca bugetul pe 2009 este asteptat cu nerabdare de investitorii si analistii locali si straini, putand constitui o ancora inclusiv pentru stabilizarea cursului de schimb leu/euro prin semnalul de politica fiscala pe care il poate da, Pogea afirma ca nu se va grabi in detrimentul calitatii constructiei bugetare. "Intentionez sa finalizez bugetul pana la sfarsitul lunii si sa-l trimit in Parlament in locul vechiului proiect pe care l-am retras deja. Lucram continuu aici la Finante, dormim doar 4 ore pe noapte pentru a face o programare financiara solida."
Ministrul finantelor sustine ca niciuna dintre masurile anticriza pregatite la sfarsitul anului trecut nu mai este de actualitate.
"Conditiile sunt altele si tocmai de aceea astept propuneri de la grupurile de lucru pe care le vom evalua in concordanta cu posibilitatile bugetului si apoi le voi prezenta in Guvern."
El a respins reluarea ideii lansate in octombrie anul trecut de a fi instituit un moratoriu de doi ani la executarea silita a ipotecilor in cazul clientilor care nu-si mai pot rambursa creditele.
"Luni, la reuniunea cu BNR, ARB, sindicatele si patronatele nu am discutat nimic de genul acesta, este o idee veche din octombrie 2007, cand apareau astfel de proiecte in alte tari."
Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si al CEC, afirma ca in prezent nu se poate vorbi de o deteriorare grava a capacitatii de rambursare a clientilor si ca un asemenea moratoriu ipotetic ar echivala cu faptul ca toti clientii cu credite ipotecare s-ar declara in incapacitate de plata, iar bancile nu ar mai incasa nicio rata, unele putand ajunge in incapacitatea de a-si continua activitatea.
"Sunt insa banci, asa cum este si cazul CEC, care in actualele conditii se gandesc sa analizeze situatia fiecarui client in parte si sa propuna reesalonari, restructurari ale creditelor sau reducerea costului de rambursare anticipata. Astfel de restructurari sunt foarte importante mai ales pentru clientii companii", a spus Ghetea. El avertizeaza insa ca extinderea maturitatii unui credit inseamna rate lunare mai mici, dar in final un cost mai mare al creditului.
Ministrul finantelor Gheorghe Pogea afirma ca masurile anticriza pe termen scurt care vor fi adoptate nu trebuie sa afecteze obiectivul Romaniei de adoptare a euro, trebuie sa fie anticiclice, sa mentina atractivitatea pentru investitii care sa sustina finantarea deficitului extern, precum si sa fie complementare masurilor adoptate la nivel european. Conform celor mai recente calcule, el spune ca deficitul bugetar pe 2008 depaseste nivelul de 4,5% din PIB dupa metodologia locala si se plange ca fostul guvern a lasat facturi neplatite. "Certitudinea bugetului pe 2009 este ca toate proiectele cu finantare din surse nerambursabile vor fi o prioritate. De asemenea, ne vom concentra pe reducerea cheltuielilor neesentiale si pe sustinerea celor pentru investitii in infrastructura. Un alt focus va fi descentralizarea pentru ca autoritatile locale sunt cele care trebuie sa sustina dezvoltarea in teritoriu."
Cat priveste sursele de finantare, analistii bancii americane Citibank afirma ca probabilitatea incheierii unui acord intre Romania si FMI a devenit considerabil mai mare fata de anul trecut, mai ales avand in vedere slabirea continua a leului.
"Faptul ca guvernul va opta sau nu pentru un acord cu FMI va juca un rol important in privinta evolutiei leului si implicit a preturilor. (...) Un program economic agreat cu FMI si o revenire a leului ar ajuta BNR sa poata incepe o relaxare a politicii monetare", considera Ilker Domac, analist al Citi.
  • BNR a intervenit ieri pe piata valutara, vanzand euro prin intermediul unor banci locale importante, pentru a opri o serie de sase zile consecutive de cresteri abrupte ale cursului, spun dealerii. Euro ajunsese ieri dimineata pe piata interbancara la un nou maxim istoric, de 4,35 lei. Pe fondul unor vanzari agresive de valuta aparute la jumatatea sedintei de tranzactionare euro a pierdut insa teren, iar BNR a calculat un curs oficial de 4,2985 lei, consemnand astfel un nou record. Analistii considera insa ca actiunile BNR nu pot decat sa tempereze presiunea de depreciere a leului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO