Eveniment

Ponta: Ar fi bun şi în 2013 un acord cu FMI

Ponta: Ar fi bun şi în 2013 un acord cu FMI

Foto Octav Ganea

Autor: Ovidiu Bărbulescu

25.07.2012, 00:02 186

România ar trebui să continue relaţia de colaborare cu Fondul Monetar Internaţional şi să menţină şi anul viitor un acord de tip preventiv cu această instituţie financiară, a declarat ieri premierul Victor Ponta.

"Din punctul meu de vedere, cred că este bine ca România să aibă în continuare, şi anul viitor, un acord de tip preventiv cu FMI", a spus Ponta.

România are în derulare un acord de tip preventiv cu FMI în valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o înţelegere similară cu Comisia Europeană pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro şi o linie de credit de 400 milioane euro de la Banca Mondială.

Acordul cu instituţiile financiare internaţionale a fost încheiat în martie 2011, în prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat în perioada 2009-2011, şi va fi valabil până în primăvara anului 2013.

Premierul Victor Ponta le-a spus ieri reprezentanţilor mediului de afaceri cu care a avut o întâlnire la Camera de Comerţ că doreşte ca duminică, prin votul la referendum, criza politică să se încheie, iar de luni problemele economice şi financiare să redevină prioritatea principală, iar investitorii să beneficieze de stabilitate şi predictibilitate.

Şeful Guvernului s-a întâlnit cu reprezentanţii camerelor de comerţ naţionale şi ai camerelor de comerţ străine reprezentate în România.

"Vroiam astăzi (...) să vă asigur că, duminică, criza politică se va încheia, într-un fel sau altul, prin decizia democratică a poporului român şi că de luni ne întoarcem la problema numărul unu a oricărei ţări europene în acest moment, şi anume situaţia economică şi financiară. În baza evaluării noastre, criza politică a influenţat piaţa financiară, în special cursul de schimb, şi de aceea duminică sunt la fel de dornic ca şi dumneavoastră să punem capăt, într-un mod democratic, prin vot, unei crize politice şi de luni să avem stabilitate, predictibilitate şi coerenţă în actul economic, ceea ce cred că fiecare investitor privat, străin sau român, mai mare sau mai mic, îşi doreşte pentru România", a spus Ponta.

El a susţinut că Guvernul este în grafic cu angajamentele asumate în acordul cu Fondul Monetar Internaţional, inclusiv în privinţa limitei de deficit, iar pentru măsurile economice care vor fi discutate cu organismele financiare internaţionale există semnale pozitive astfel încât să fie adoptate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO