Eveniment

Ponta: Dacă ANAF tot nu funcţionează la finele anului, luăm măsuri

Foto Silviu Matei

Foto Silviu Matei

Autor: Thomas Dinca

27.10.2013, 21:11 657

A doua rectificare bugetară din acest an va fi negativă deoarece veniturile sunt sub program, iar guvernul va efectua o analiză la sfârşitul anului şi, dacă va constata că Agenţia Naţională de Ad­minis­trare Fiscală (ANAF) „tot nu funcţio­nează“, vor fi luate mă­suri, a declarat premierul Victor Ponta, între­bat dacă îl va schimba din funcţie pe şeful ANAF dacă nu au fost strânşi toţi banii la buget.

Premierul s-a arătat îngrijorat, în şe­din­ţa de vineri a guvernului, de activitatea ANAF care se reflectă în colectarea sub ţinte a veniturilor la buget şi a solicitat îm­bu­nătăţirea performanţei instituţiei, astfel încât până la finalul anului să fie atins nivelul de colectare prevăzut la începutul anu­lui.

A doua rectificare buge­tară din acest an va fi negativă deoarece încasările pre­vă­zu­te sunt mai mici cu aproximativ 3,8 mld. lei, astfel că resur­sele tuturor minis­te­rel­or vor fi mai puţine până la sfârşitul anului.

Premierul vrea ca, pentru anul viitor, pro­iectul de bu­get să fie construit pe baza unor estimări „mai realiste“ ale ANAF.

El a asigurat din nou că nu va fi majorată cota unică de impozitare, chiar dacă nu a reuşit să „oprească“ televiziunile şi oamenii politici din afara guvernului să emită opinii în acest sens.

În urmă cu o lună, premierul arăta că va exista o rectificare de buget în luna octom­brie, însă de tipul „luăm bani de la unii şi dăm la alţii“, guvernul neavând niciun „rezervor secret“ de fonduri.

Prima rectificare bugetară din acest an a fost avizată de guvern în luna iulie, cu un PIB mai mare cu 2,6 miliarde de lei, în urcare la 626,2 miliarde lei, şi un deficit majorat de la 2,1% din PIB la 2,3% din PIB, prin folo­si­rea banilor rezervaţi PNDI către alte proiec­te. Astfel, deficitul bugetar pe cash a urcat de la 13,3 miliarde de lei la 14,7 miliarde de lei.

Veniturile bugetului general consolidat pen­tru acest an au fost revizuite în scădere cu peste 2,2 mld. lei, prin creşterea veni­tu­rilor la nivelul autorităţilor locale, dar scă­deri de încasări la bugetul de stat, bu­getul asigu­rărilor sociale şi bugetul insti­tu­ţiilor finanţate din venituri proprii.

Cheltuielile totale ale bugetului con­soli­dat au fost calculate atunci în scădere cu 978 mil. lei. Liderii USL au vorbit la finalul ultimei şedinţe a Uniunii despre varianta reducerii TVA şi creşterii cotei unice în contextul discuţiilor legate de construcţia bugetară pentru anul 2014.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO