Eveniment

Posibila majorare de taxe vamale la carnea de pasare

19.01.2006, 21:21 19

Taxele vamale la importurile de carne de pasare ar putea fi majorate de la 45%, in prezent, la 70% de la jumatatea lunii viitoare.

Masura este menita sa permita crescatorilor de pui sa depaseasca o perioada dificila cauzata de gripa aviara.

"S-a discutat posibilitatea introducerii unor taxe vamale mai mari pentru cateva luni, pentru a da posibilitatea redresarii producatorilor de carne de pasare. Crescatorii de pasari se lupta in prezent cu stocuri foarte mari, dar si cu o crestere a importurilor", a spus ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur. El a precizat ca ministerul urmareste liberalizarea pietei, insa ar putea accepta cresterea taxelor vamale pe termen scurt, ca o masura de sustinere a investitiilor destinate asigurarii masurilor de biosecuritate.

"Daca se va conveni cu UE, este posibil sa introducem o taxa de 70% la importurile de carne de pasare. La carnea de porc, solicitarea patronatului este o taxa unica de 20%", a spus Flutur.

De cealalta parte, procesatorii de carne solicta o taxa vamala unica de 5%. Taxele actuale variaza intre 0 si 45% la importurile de carne de porc, in timp ce la carnea de pasare este stabilit un nivel de 45%, in afara unui contingent de 9.000 de tone cu taxe vamale 0. Aceste taxe sunt valabile pana la jumatatea lunii februarie.

Flutur a precizat ca problema taxelor, care ar putea fi aplicate circa sase luni, a fost discuta in Guvern, dar si cu reprezentanti ai patronatelor, ai Ministerului Integrarii Europene si Ministerului Industriei si Comertului.

Pe de alta parte, ministrul agriculturii a precizat ca unul dintre cele mai importante obiective pentru acest an este consolidarea Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (API). In acest sens, in luna februarie vor fi angajate inca 1.500 de persoane, pe langa cele 1.000 de posturi deja existente. Pana in august, API va avea 5.000 de salariati in 210 centre comunale din judetele Romaniei.

Flutur a precizat ca in 2007 Romania va primi de la Uniunea Europeana 450 de milioane de euro pentru sprijin direct acordat fermierilor si 550 de milioane de euro pentru dezvoltare rurala, urmand ca sumele sa ajunga la un miliard de euro pana in 2010.

Potrivit estimarilor realizate de minister, pana la sfarsitul anului vor fi infiintate 6.000 de ferme si 500 de unitati de procesare, prin intermediul programului Fermierul. Prin acest program, Ministerul Agriculturii da bani bancilor, care dau bani mai departe sub forma de credite pentru agricultori.

dana.ciriperu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO