Eveniment

Prabusire: Leasingul auto a scazut cu 76% in primul semestru

09.09.2009, 19:07 18

Finantarile acordate de firmele de leasing pentru achizitia demasini au scazut cu 76% in primul semestru, pana la 507 milioane deeuro, fata de 2,1 miliarde de euro in aceeasi perioada din 2008,potrivit datelor Asociatiei Societatilor Financiare (ALB).

Intreaga piata de leasing s-a prabusit, scaderea fiind de peste73%, din cauza scaderii finantarilor auto si a celor pentruechipamente.

"Cea mai mare scadere a fost inregistrata de finantarile pesegmentul echipamentelor industriale si al vehiculelor din cauzacrizei financiare si a celei auto, precum si din cauza politicilorfiscale nationale, printre care taxa de poluare, intrata in vigoaredin iulie anul trecut", a afirmat Jean-Claude Boloux, presedinteleALB si directorul general al BRD Sogelease, citat de Mediafax.

Pe sectorul leasingului pentru echipamente finantarile s-auredus cu aproximativ 82% in primul semestru, comparativ cu primelesase luni din 2008, pana la 117 milioane de euro. In acelasi timp,leasingul imobiliar a scazut cu 21%, pana la 152 de milioane deeuro, arata datele ALB. Totusi, in trimestrul doi valoareabunurilor finantate a urcat fata de primul trimestru cu 14%, panala 405 milioane de euro, in conditiile in care in primul trimestrua fost de circa 356 de milioane de euro.

Circa 89% din finantarile acordate de firmele de leasing inprimul semestru au mers la companii, 9% - la clienti persoanefizice, iar 2% - in sectorul public.

Vor raporta rau-platnicii la Centrala RiscurilorBancare

Companiile de leasing vor raporta intarzierile la plata aleclientilor la Centrala Riscurilor Bancare (CRB), unde sunt obligatesa se inscrie pana la sfarsitul acestui an, potrivit ALB.

"Anul acesta am avut mai multe sedinte cu Banca Nationala aRomaniei, iar in prezent companiile de leasing au inceput perioadade testare a bazei de date a CRB, iar pana la sfarsitul anului vorintra toate in sistemul CRB", a spus Boloux, citat de Mediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO