Eveniment

Prea multi romani se ocupa de agricultura

22.06.2005, 20:26 12

Romania si Polonia au cea mai mare pondere a populatiei angajata in sectorul agricol din randul a 25 de tari europene, releva un studiu recent realizat de Institutul pentru Studii Economice Internationale de la Viena (WIIW).

Analiza ia in calcul cele 15 state membre ale Uniunii Europene pana la momentul extinderii din 2004, opt tari din Europa Centrala si de Est din valul de anul trecut (fara Malta si Cipru - n.r.) , precum si Romania si Bulgaria.

Dintre toate aceste tari, Romania si Polonia inregistreaza in unele regiuni o pondere de cel putin 40% din populatie care activeaza in agricultura, studiul precizand ca acest lucru inseamna ca oamenii respectivi nu pot gasi un loc de munca in alt domeniu si practica agricultura de subzistenta.

Spre comparatie, in Marea Britanie exista regiuni in care 3-4% din populatie practica agricultura, iar in Cehia, Slovacia si Ungaria sunt zone cu ponderi de sub 10%.

Conform studiului WIIW, Grecia este tara care consemneaza un nivel apropiat de cele din Romania si Polonia, respectiv 30%.

Analiza specialistilor austrieci semnaleaza existenta unor mari discrepante regionale intre diferite ocupatii, astfel ca cele din domeniul serviciilor de baza si din cel agricol sunt specifice zonelor periferice ale Uniunii, in vreme ce cele din categoria serviciilor de afaceri se concentreaza in orasele mari si in apropierea capitalelor.

Pe plan national, Romania are cea mai mare rata de angajare in zona de nord-vest, respectiv 63%, iar 30% dintre locuitorii apti de munca din aceasta regiune lucreaza in agricultura, reprezentand jumatate din cei cu un loc de munca.

Regiunile cu cele mai mici rate de ocupare a populatiei - 56% - sunt cea centrala si Bucurestiul, care au si cea mai slaba reprezentare in agricultura.

Datele pe baza carora a fost realizata analiza WIIW vizeaza intervalul 1998-2003.

Adrian Porumboiu, presedintele holdingului agricol Racova Com Agro Pan Vaslui care cultiva aproape 30.000 de hectare de teren agricol, spune ca mediul rural are nevoie in primul rand de investitii in infrastructura.

"Satului romanesc ii lipseste infrastructura. Aici ar trebui facute in primul rand investitiile si dupa aceea in agricultura propriu-zisa. In alta ordine de idei, programele pentru satul romanesc sunt multe, dar lipsesc cu desavarsire", spune Poprumboiu.

El sustine ca Romania nu are un procent prea mare angrenat in agricultura pentru ca foarte multi fermieri si-au dat pamantul in arenda.

Conform datelor Ministerului Agriculturii, populatia rurala reprezinta 10,1 milioane de locuitori domiciliati in 13.000 de sate.

Veniturile rurale pe cap de locuitor in 2001 au fost mai mici cu 27% comparativ cu veniturile din spatiul urban, diferenta care la nivelul anului 1997 era de 5%.

Forta de munca utilizata in agricultura primara reprezinta aproximativ 70% din forta de munca care desfasoara activitati agricole (in comparatie cu circa 40% din media nationala).

Ca rezultat, exploatatiile agricole depind de o extindere a veniturilor obtinute prin surse proprii: 46% din venitul total al exploatatiilor agricole este obtinut din surse proprii, comparativ cu veniturile familiilor din zonele urbane care este de 12%. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO