Eveniment

Premiera pe litoral: zece hoteluri all-inclusive

Premiera pe litoral: zece hoteluri all-inclusive

Click pentru imaginea intreaga

10.07.2008, 18:12 49

Numarul hotelierilor de pe litoral care opereaza in regim all-inclusive este in continua crestere, trecerea la acest tip de servicii fiind determinata de cererea tot mai mare din partea turistilor, dar si de reducerea costurilor cu personalul.
Anul acesta, pe litoral opereaza in regim all-inclusive (care ofera in principal cazare si trei mese plus gustari si bauturi alcoolice si racoritoare) aproximativ zece hoteluri, fata de circa 3-4 hoteluri anul trecut, si se asteapta ca numarul acestora sa creasca anul viitor, potrivit reprezentantilor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).
"Multi hotelieri si-au exprimat intentia sa treaca la sistemul all-inclusive anul viitor deoarece este mai avantajos, cel putin din punctul de vedere al costurilor cu personalul", a declarat pentru ZF Traian Badulescu, ofiterul de presa al ANAT. La acest gen de servicii masa este gen autoservire astfel incat nu mai este nevoie de ospatari. Badulescu a adaugat ca hotelurile care anul acesta au ales sistemul all-inclusive sunt amplasate in statiunile Mamaia, Costinesti, Neptun, Jupiter si Saturn, acest gen de servicii fiind oferite atat in unitatile clasate la doua stele dar si cele clasificate cu cinci stele.
"Litoralul romanesc nu va fi o destinatie prin excelenta all-inclusive, cum este cel bulgaresc, insa, in urmatorii 3-5 ani vor opera in regim all-inclusive aproximativ 20%-25% din hoteluri", a mai spus Badulescu. Un sejur de 7 nopti la un hotel de 4 stele din Mamaia, all-inclusive, costa in varf de sezon 423 de euro de persoana. In aceleasi conditii, un turist plateste pe litoralul bulgaresc 446 de euro, potrivit ANAT. De asemenea, un loc in camera dubla cu jacuzzi, cu mic dejun inclus, costa 455 euro pe saptamana la un hotel de 5 stele din Mamaia si 499 de euro cu demipensiune la un hotel de 5 stele din Nisipurile de Aur din Bulgaria. Hotelul Regal din Costinesti face parte din categoria celor care opereaza incepand cu acest sezon in regim all-inclusive.
"In iunie anul acesta am realizat trecerea la regimul all-inclusive pentru reducerea timpului de servire. Cand avem 300 de persoane de servit, timpul se reduce semnificativ in regim all-inclusive. In plus, lipsa de personal a fost un alt motiv pentru care am adoptat acest regim", a declarat Adrian Mazilu, director general al hotelului, clasificat cu 2 stele.
Hotelul functioneaza de la inceputul sezonului la capacitate maxima. "Gradul de ocupare pe care l-am inregistrat este de 100%", a declarat Mazilu. Numarul de angajati care lucreaza in complexul Regal se ridica la 60.
Toti clientii hotelului sunt romani care au cumparat pachete turistice prin intermediul agentiilor de turism. "Aproximativ 40% dintre clienti au cumparat pachete de vacanta de la agentiile de turism, preturile practicate fiind mult mai mici prin agentii decat preturile practicate la receptie. De asemenea, in perioada aceasta avem contracte cu companii care realizeaza team-buildinguri. Cele mai multe dintre ele sunt firme private din domeniul bancilor dar si functionarii publici", a mentionat el.
Un alt hotelier care opereaza de la inceputul sezonului in regim all-inclusive este Aurel Stan, administratorul hotelului Saturn din statiunea cu acelasi nume, clasat la cinci stele.
"Trecerea la regimul all-inclusive a reprezentat o adaptare la tendintele de pe piata europeana. Insa consider ca pe piata locala este mai greu sa oferi astfel de servicii. Romanii sunt mai dificili ca clienti decat strainii cand este vorba de regim all-inclusive", a declarat Aurel Stan. El a mai spus ca pe piata romaneasca preturile la receptie sunt cu pana la 35% mai mari fata de preturile unui sejur cumparat prin agentia de turism. "Cei mai multi clienti pe care ii avem sunt veniti prin agentiile de turism, aproximativ 75%-78% dintre ei, care beneficiaza si de sistemul all-inclusive. De asemenea, colaborarile cu companiile aduc un numar semnificativ de clienti", a precizat el. ANAT estimeaza pentru acest an aproximativ 1,4 milioane de turisti pe litoralul romanesc, din care aproximativ 100.000 straini. Printre statiunile care au atras cei mai multi turisti, in aceasta perioada, se numara Mamaia, cu un grad de ocupare de circa 100%, Saturn, Eforie Nord si Neptun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO