Eveniment

Premierul anunta crestere economica de peste 8,1%

22.11.2004, 00:00 12



Romania va inregistra in acest an o crestere economica de peste 8,1%, in principal datorita rezultatelor obtinute in agricultura, industrie si sectorul constructiilor, a anuntat premierul Adrian Nastase.



El a afirmat ca aceasta cifra a fost calculata pe baza evaluarilor oficiale a rezultatelor economice din primele noua luni ale anului si a prognozelor pentru intregul an.



"Este un lucru extraordinar si incredibil, nu-mi vine sa cred. Astept sa vad daca acestea vor fi rezultatele finale", a spus Nastase.



Ministrul Finantelor Publice a anuntat, in luna octombrie, ca Romania va inregistra in acest an o crestere economica de 7,6%.



Avansul economic din anul 2003 a fost de 4,9%, iar proiectul de buget pentru anul 2005 prevede o crestere de 5,3%.



Cresterea economica a atins 6,6%, in termeni reali, dupa primele sase luni ale anului, dinamica superioara celei din primul trimestru, cand PIB a fost mai mare cu 6,1% fata de anul trecut, potrivit datelor preliminare furnizate de Institutul National de Statistica.



Ritmul de crestere economica depaseste estimarile autoritatilor de la inceputul acestui an, care previzionau o rata anuala de 5,5%, cu 0,6 puncte procentuale peste 2003. Produsul Intern Brut al Romaniei a atins, dupa primele sase luni, 22,3 miliarde de euro. La formarea PIB, cele mai bune rezultate au fost obtinute in sectorul constructiilor, cifrele aratand o majorare cu 8,6%. Industria si agricultura au avut o dinamica mai modesta, inregistrand un plus de 5,9% si, respectiv, 5,3%, inferioara cresterii de 6,5% a valorii adaugate brute din servicii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO