Eveniment

Premierul Boc după întâlnirea cu FMI: România poate ieşi din recesiune

Premierul Boc după întâlnirea cu FMI: România poate ieşi din recesiune

Emil Boc (dr.) i-a prezentat şefului misiunii FMI Jeffrey Franks sinteza evoluţiei economiei României în ultimele luni

Autor: Ovidiu Bărbulescu

27.04.2011, 23:48 39

Premierul Emil Boc s-a întâlnit ieri cu membrii delegaţiei FMI,Comisiei Europene (CE) şi Băncii Mondiale (BM) pentru o discuţie încare a prezentat în sinteză evoluţia economiei în ultimele luni,insistând asupra faptului că România poate ieşi din recesiune.

O misiune comună a Fondul Monetar Internaţional, CE şi BM seaflă la Bucureşti, în perioada 27 aprilie - 9 mai, pentru primaevaluare a noului acord de tip preventiv semnat în martie.

Noul acord de tip preventiv, încheiat pentru doi ani, are ovaloare de 3,09 mld. DST (circa 3,5 mld. de euro), respectiv 300%din cota pe care o are România la FMI. Acordul va fi însoţit de unsprijin preventiv de 1,4 mld. euro de la UE şi de un împrumut de400 mil. euro de la Banca Mondială.

Ministrul finanţelor Gheorghe Ialomi­ţianu a susţinut că nu areinformaţii potrivit cărora FMI ar cere mai multe condiţii faţă dece s-a semnat în martie. El a afirmat că va insista pe lângăre­prezentanţii Fondului ca România să poată să reducăcontribuţiile pentru muncă.

Ministrul a mai declarat că România a îndeplinit condiţiile dereformă şi consolidare fiscală pentru a primi la buget ultimatranşă de la Comisia Europeană de 150 milioane de euro. "Condiţiilesunt îndeplinite şi se referă la consolidarea fiscală şiîndeplinirea re­for­melor".

România a semnat în primăvara anului 2009 un acord stand-by cuFMI, care a făcut parte dintr-un pachet de asistenţă financiară deaproximativ 20 de miliarde de euro cu Fondul, Uniunea Europeană,Banca Mondială şi alte instituţii financiare inter­naţionale.

La finele lunii martie 2011 România a decis să prelungeascăînţelegerea cu FMI şi Uniunea Europeană printr-un acord de tippreventiv, pe doi ani, în valoare de 5 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO