Eveniment

Premierul cere verificarea scumpirilor la alimente

17.01.2008, 19:42 24

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a cerut ieri Ministerelor Agriculturii, Finantelor si de Interne sa verifice daca majorarile de preturi la produsele alimentare anuntate de producatori sunt justificate, lucru care a starnit critici din partea patronatelor din domeniu.
"Primul-ministru s-a aratat preocupat de unele declaratii privind posibile majorari ale preturilor la produsele alimentare si a cerut ministrilor agriculturii, al finantelor si de interne sa discute cu patronatele din domeniu pentru a vedea daca vor avea loc aceste majorari si daca acestea se justifica", potrivit Executivului. "Preocuparea" premierului vine in contextul in care tinta de inflatie pentru anul trecut a fost depasita, iar semnalele pentru acest an arata o posibila ratare si in acest an.
Reprezentantii producatorilor s-au aratat deschisi pentru discutii, dar nu considera ca ei sunt cei care trebuie sa dea socoteala de aceste majorari.
"Nu stiu cine i-a spus premierului ca patronatele trebuie sa justifice majorarea preturilor. Patronatele nu maresc sau micsoreaza preturile, ele sunt doar purtatori de cuvant ai producatorilor", a declarat Sorin Minea, presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara, Roalimenta. El a adaugat ca guvernul este cel care trebuie sa justifice de ce rata inflatiei a depasit tinta.
La randul sau, Viorel Zichil, presedintele Patronatului Uleiului, Ulprod, spune ca producatorii sunt liberi sa majoreze preturile produselor.
"Fiecare producator este liber sa creasca preturile, daca exista cerere si daca i se vand produsele, dar oricum in momentul de fata preturile cresc pe baza scumpirii materiilor prime si a energiei. Nu noi am scumpit energia si petrolul. Au crescut intrarile. Daca s-ar vinde la acelasi euro, ar fi bine, dar noi suntem nevoiti sa dam mai multi bani pe el", spune Zichil.
Cristian Parvan, directorul executiv al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, apreciaza ca intr-adevar este ingrijorator faptul ca au crescut preturile la produsele agroalimentare, dar preocuparile premierului si ale ministrilor ar trebui sa fie cu totul altele.
"Premierul ar trebui sa fie ingrijorat de deficitul comercial pe care Romania il inregistreaza la produsele agroalimentare, de faptul ca, in cosul de consum, produsele agroalimentare reprezinta 40% si ar trebui sa fie preocupat de transformarea agriculturii intr-o industrie", a spus Parvan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO