Eveniment

Premierul Ludovic Orban: Se va plăti din bugetul Fondului de şomaj 75% din salariul brut pentru firmele afectate direct de starea de urgenţă, precum şi pentru firmele a căror cifră de afaceri a scăzut cu peste 25%

Premierul Ludovic Orban: Se va plăti din bugetul...

Autor: Ştefan Stan

19.03.2020, 10:19 1775

Premierul Ludovic Orban a anunţat în această dimineaţă că statul român va plăti din bugetul Fondului de şomaj 75% din salariul brut pentru firmele afectate direct de starea de urgenţă, precum şi pentru firmele a căror cifră de afaceri a scăzut cu peste 25%. 

”Sunt două categorii de angajatori. Prima este aceea care a fost afectată direct de măsuri restrictive care au fost dispuse de autorităţi, de exemplu hoteluri, restaurante, cafenele, instituţii oprite temporar, total sau parţial. Angajaţii acestor companii vor beneficia de plata indemnziaţiei de 75%. A doua categorie de companii este cea a companiilor care nu au fost afectate direct de măsuri restrictive, dar au fost afectate de diferite consecinţe ale epidemiei de coronavirus”.

Pentru a beneficia de această companiile vor depune o declaraţie pe propria răspundere, şi condiţia este să le fi scăzut cifra de afaceri cu un procent de minim 25%. Noi am avut în analiză şi o măsură activă pentru plata salariilor angajaţilor. Am luat totuşi decizia de a susţine plata şomajului tehnic şi din cauza contextului de care ne găsim: dacă am fi ales o măsură activă de asusţine plata salariului, am fi instituit obligaţia acestor angajaţi de a merge la muncă. Pe moment, am considerat că este mai utilă măsua de a plăti acest şomaj tehnic neobligându-i să meargă la serviciu. 

Ce a mai declarat premierul: 

Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declaraţii privind epidemia de coronavirus. Am majorat pedepsele pentru infracţiunea de zădărnicie a combaterii epidemiei. Cine nu respectă carantina şi măsurile dispuse de autorităţi, de asemenea trebuie să ştie că li se va întocmi dosar penal. Nu putem accepta ca cetăţenii responsabili care sunt în situaţia de a fi izolaţi la domiciliu să nu respecte aceste decizii ale autorităţilor să umble liber şi să îmbolnăvească alte persoane. 

Este introdusă o nouă infracţiune: omisiunea de a da date. Dacă în cursul unei anchete epidemiologice nu dă informaţii complete despre datele referitoare la persoanele cu care a intrat în contact, se consideră omisiune. Şi în această situaţie se poate constitui dosar penal. 

Orban a anunţat că prin Ordonanţă de Urgenţă a fost majorat plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri: „pentru moment am putut face acest lucru cu 5 miliarde, suntem pregătiţi să majorăm acest plafon cu încă 5 miliarde, apoi cu 15 miliarde. Practic, garantăm credite pentru investiţii şi pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda pentru ambele produse este subvenţionată 100%, garanţia funcţioneaza pentru 90% din credite – în cazul creditelor până la 1 milion, 80% la credite peste 1 milion”. 

Premierul a menţionat şi asigurarea rambursării TVA până în limita sumei de 9 miliarde pentru a asigura fluxul de capital către companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO