Eveniment

Presedintele Basescu critica bancile pentru prima data. Bancherii refuza sa reactioneze

Presedintele Basescu critica bancile pentru prima data. Bancherii refuza sa reactioneze
06.05.2009, 19:45 19
 
Presedintele s-a intalnit de mai multe ori cu sefii bancilor de la inceputul anului pana acum, iar bancile si-au aratat disponibilitatea de a participa la relansarea economica prin creditare. Datele de pe primele trei luni arata insa ca imprumuturile pentru afaceri si persoane fizice sunt inghetate.
In februarie presedintele sublinia ca grupurile straine trebuie sa-si asume obligatiile de actionari si sa sustina subsidiarele locale cu finantari si chiar majorari de capital daca va fi nevoie.
In cadrul acordului de finantare externa, noua banci straine cu prezenta importanta pe piata locala si-au luat angajamentul in fata Fondului Monetar International, al BNR, dar si al autoritatilor de supraveghere din statele de origine ca vor continua sa asigure finantarea filialelor din Romania.
„In mod categoric vom avea cresteri de somaj, dar, probabil, asa cum am cerut bancilor la un moment dat un parteneriat cu Guvernul - pe care va marturisesc ca au spus da, dar inca nu se intampla mare lucru, probabil va mai trebui sa avem o intalnire in perioada urmatoare - la fel va cer si dumneavoastra un parteneriat, in a incerca sa diminuam la maxim efectele crizei asupra oamenilor, pentru a nu ajunge in criza sociala", a spus Basescu, citat de Mediafax, la o conferinta a Consiliului Investitorilor Straini, cea mai importanta organizatie patronala a investitorilor straini din Romania.
Mai multi bancheri contactati de ZF au refuzat ieri sa comenteze afirmatiile presedintelui, spunand ca nu reactioneaza la „declaratii politice."
Creditul pentru sectorul privat a inregistrat in martie o scadere nominala, pentru prima data in ultimii ani, in conditiile in care imprumuturile nou acordate de banci au fost cu mult mai mici decat sumele rambursate de clienti. De fapt, eliminand impactul deprecierii cursului asupra soldului imprumuturilor in valuta, creditul privat a inregistrat scaderi in fiecare luna incepand din noiembrie 2008.
Nu mai departe de inceputul lunii martie, dupa o intalnire cu bancherii, guvernatorul BNR Mugur Isarescu, ministrul finantelor Gheorghe Pogea si sefii celor mai mari 12 banci de pe piata, presedintele nota ca blocajul creditarii este determinat de lipsa cererii si ii incuraja pe romani sa mearga sa ia imprumuturi.
Tot atunci, presedintele a aratat ca a luat nota de problemele cu care bancile se confrunta pe fondul cresterii delincventei la rambursarea ratelor. El a subliniat atunci ca sistemul este solid, iar bancile au suficiente rezerve pentru a putea sa actioneze si in conditiile in care unii clienti, sub pretextul crizei, isi intarzie deliberat plata ratelor.
Bancherii au remarcat in ultima perioada o crestere a numarului firmelor care intra voluntar in insolventa pentru datorii foarte mici, in timp ce au in derulare credite de mare valoare.
 
„Riscam o amenda de 700 mil. euro de la UE"
Presedintele Traian Basescu a declarat ieri la Radio Romania Actualitati ca daca Romania nu obtine in 2009 un deficit bugetar mai mic decat in 2008, atunci risca sanctiuni financiare de la Uniunea Europeana, care pot incepe cu 0,5% din PIB, adica „circa 700 de milioane de euro", conform Mediafax. Pozitia presedintelui este insa diferita de cea a Ministerului Finantelor, care afirma ca nu va fi vorba de o amenda, ci doar de reduceri din fondul de coeziune.
Basescu a spus ca atunci cand se intra in procedura de deficit, inainte de a se aplica sanctiuni, tara care a incalcat criteriile UE trebuie sa ia o serie de masuri, prin care sa probeze ca isi regleaza problema deficitului bugetar.
„Daca anul acesta nu obtinem un deficit bugetar mai mic decat in 2008, efectul va fi ca se poate trece la sanctiuni financiare, la amenzi, care pot incepe cu 0,5% din Produsul Intern Brut, deci la Romania ar fi o amenda de circa 700 de milioane de euro, sa spunem. Sa speram ca nu ajungem la amenzi, dar suntem in procedura de deficit", a adaugat Basescu.
Recomandarile de corectare a deficitului bugetar vor fi adoptate, pe 17 iunie, de Colegiul Comisarilor, urmand sa fie dezbatute in Comitetul Economic si Financiar in 25 iunie si aprobate de ECOFIN pe 7 iulie 2009, potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor.
„Procedural, Raportul Comisiei de constatare a existentei deficitului excesiv (conform art. 104 (3) din Tratat) pentru Romania va fi adoptat de Colegiul Comisarilor in data de 13 mai si va fi aprobat de Comitetul Economic si Financiar in reuniunea din 28-29 mai.
Comisarul european pentru economie si politica monetara, Joaquin Almunia, a anuntat luni ca Executivul UE va lua masuri disciplinare pentru depasirea pragului de 3% din PIB privind deficitul bugetar, stipulat de legislatia europeana, impotriva mai multor state, inclusiv Romania.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO