Eveniment

Preşedintele Italiei: Ne confruntăm cu un fenomen extraordinar de pătrundere a capitalului italian în România, iar în Italia sunt un milion de români

Preşedintele Italiei: Ne confruntăm cu un fenomen extraordinar de pătrundere a capitalului italian în România, iar în Italia sunt un milion de români

Traian Băsescu (dreapta) susţine că Georgio Napolitano (stânga) este unul dintre puţinii preşedinţi căruia îi urmăreşte reacţiile şi îi urmează şi sfaturile

Autor: Iulian Anghel

16.09.2011, 00:04 3351

Europa nu trebuie să se concentreze doar pe însănătoşirea situaţiilor financiare, ci trebuie să ţintească dezvoltarea, susţine preşedintele Italiei Georgio Napolitano, care va deschide astăzi la Bucureşti discuţiile în cadrul unui puternic forum de afaceri al Confindustria România - organizaţia întreprinderilor italiene din România.

Preşedintele Italiei, care se află în vizită în România, la nici patru luni de la vizita la Bucureşti a premierului italian Silvio Berlusconi, susţine că în ultimii ani economia celor două ţări s-a "întrepătruns", lucru care a contribuit şi la creşterea României, dar şi a Italiei.

"În aceşti ani putem să spunem 20, 15, 10 ani, nu numai că am colaborat dar, practic, ne-am întrepătruns, ne-am confruntat cu un fenomen extraordinar, de pătrundere a întreprinzătorilor italieni în România, iar această iniţiativă atât de răspândită, atât de consistentă, a contribuit la creşterea ţării dumneavoastră şi a contribuit şi la dezvoltarea economiei italiene. În acelaşi timp, am avut un flux de lucrători români în Italia, care, de acum, practic, în mod esenţial, au depăşit un milion."

Investiţiile italiene în România s-au redus pe fondul crizei, dar Italia s-a menţinut în topul partenerilor comerciali ai României. Italia este al doilea partener comercial al nostru (13,8% exporturi şi 11,6% importuri în 2010) după Germania şi ocupă locul al şaselea în topul investitorilor străini în România (2,5 mld. euro în 2009). Jumătate din exportul românesc este reprezentat de textile şi încălţăminte, în vreme ce un sfert din importuri sunt maşini industriale şi echipamente.

Legăturile particulare cu Italia ţin însă de faptul că peste 1 milion de români lucrează în Italia, iar situaţia economică grea prin care trece ţara i-ar putea afecta cum s-a întâmplat în cazul Spaniei care a blocat piaţa muncii pentru noii imigranţi români.

Nu avea în plan aşa ceva, a susţinut ieri preşedintele Italiei.

Parlamentul Italiei a adoptat miercuri un plan de austeritate de 54 mld. euro menit să reducă gravele datorii ale statului. În 2010 deficitul Italiei a fost de 4,6% din PIB (71 mld. euro), în vreme ce datoria publică este îngrijorătoare - 1.800 mld. euro, adică 120% din PIB-ul realizat în 2010 de 1.548 mld. euro. PIB-ul României a fost anul trecut de 121 mld. euro, dar datoria publică nu a însemnat decât 30% din PIB, în vreme ce deficitul a fost de 6,4% din Produsul Intern Brut.

Preşedintele Traian Băsescu a admis, în timpul conferinţei de presă ţinute alături de omologul său, că cetăţenii au plătit greu preţul menţinerii echilibrelor.

"Am acţionat în 2010 extrem de sever în această direcţie şi este evident însă, privind la perspectiva de creştere economică a Uniunii Europene, că România a atins nişte echilibre în urma sacrificiilor pe seama populaţiei." Napolitano a spus că Italia intră în aceeaşi spirală a sacrificiilor, dar, arată el, ţinta nu trebuie să fie doar reducerea dezechilibrelor.

"Ştim că există o tendinţă negativă în ceea ce priveşte ritmul dezvoltării şi a creşterii economice în Italia. De multă vreme, eu însumi am poposit cu atenţie asupra şomajului tinerilor. Nu trebuie să ne lăsăm instigaţi de aceste probleme, trebuie să le confruntăm cu luciditate în contextul european, pentru că Europa trebuie şi poate să facă mult ca Uniune în ceea ce priveşte instituţiile şi politicile sale pentru a susţine dezvoltarea, şi nu doar pentru a însănătoşi situaţiile financiare."

În România sunt înregistrate în jur de 30.000 de firme cu capital italian, iar reprezentanţii Confindustria susţin că firmele italiene fac 5% din Produsul Intern Brut al României şi au ca angajaţi 10% din forţa de muncă.

De asemenea, în Italia există câteva mii de întreprinderi cu capital italian şi românesc.

Preşedintele Italiei (86 de ani) este una dintre figurile cele mai proeminente ale stângii italiene.

A fost deputat italian, preşedinte al Camerei Deputaţilor, ministru de interne al Italiei, iar în 2005 a fost ales senator pe viaţă. În 2006 a fost ales al 11-lea preşedinte al Italiei. I-a succedat lui Carlo Azeglio Ciampi, fost guvernator al Băncii Italiei, fost premier şi ministru de finanţe. Chiar dacă poziţia de preşedinte al Italiei este de reprezentare, calitatea oamenilor care au îndeplinit-o a asigurat prestigiu şi onoare acestei funcţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO